Svet 5

01.08.2024.

11:00

Šokantan obrt: "Doneli smo odluku..."

Trojica muškaraca optuženih za planiranje terorističkih napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine sklopili su predsudski sporazum, izvestilo je američko Ministarstvo odbrane.

Izvor: Jutarnji.hr

Šokantan obrt: "Doneli smo odluku..."
Tanjug/AP Photo, FILE

Podeli:

Dogovor je prvi put objavljen u pismu koje su tužioci poslali porodicama žrtava.

"Odluka o prihvatanju dogovora nije donesena olako. To je najbolji put do pravde", izjavio je glavni tužilac i kontraadmiral Aron Raf.

Halid Šeik Mohamad, Valid Muhamad Salih Mubarak Bin Ataš i Mustafa Ahmed Adam al-Havsavi proveli su godine bez suđenja u bazi američke mornarice Guantanamo bej na Kubi, a prema pisanju američkih medija, izjasniće se krivima u zamenu za pristanak tužilaštva koje za njih neće tražiti smrtnu kaznu.

Uslovi nagodbe o priznanju krivice još nisu objavljeni, objavio je BBC.

"U zamenu za ukidanje smrtne kazne, trojica optuženih pristali su da priznaju krivicu za sva krivična dela za koja se terete, uključujući ubistvo 2. 976 ljudi navedenih u optužnici", navodi se u pismu glavnog tužioca.

Trojica optuženih twerete se za napade na civile, ubistva kršenjem zakona rata, otmice i terorizam. Očekuje se da će se službeno izjasniti na sudu već sledeće sedmice.

Halid Šeik Mohamad smatra se arhitektom napada, u kojem su teroristi oteli putničke avione i zabili ih u Svetski trgovački centar u Njujorku i Pentagon. Četvrti avion srušio se u polje u Pensilvaniji

Mohamad, inženjer školovan u SAD-u, zarobljen je sa Havsavijem u Pakistanu u martu 2003. godine. Tužioci tvrde da je on ideju o otmici aviona predstavio vođi Al-Kaide Osami bin Ladenu, a kasnije je i pomogao u regrutovanju i obuci nekih otmičara.

U Gvantanamo beju bio je podvrgnut brojnim tehnikama ispitivanja, uključujući i tzv. "waterboardingu", tj. simuliranom utapanju, najmanje 183 puta pre nego što je američka vlada zabranila tu praksu.

U septembru prošle godine administracija Džozefa Bajdena navodno je odbacila uslove nagodbe o priznanju krivice s pet muškaraca držanih u bazi američke mornarice na Kubi, uključujući Mohamada. Oni su od predsednika navodno tražili jemstvo da neće biti držani u samici i da će imati pristup lečenju traume.

Džim Smit, čija je supruga umrla u terorističkim napadima, rekao je za Njujork post da su "porodice žrtava čekale 23 godine da dođu na sud kako bi se zabeležilo šta su te životinje učinile njihovim voljenima".

"Oduzeli su nam tu priliku. Trebalo je da dobiju najgoru kaznu", dodao je.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: