Svet 15

01.08.2024.

23:40

Rat – dan 889: Rusi zauzimaju Odesu?; Udarac za udarcem; Sve gori

Rat u Ukrajini – 889. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 889: Rusi zauzimaju Odesu?; Udarac za udarcem; Sve gori
Profimedia/Pablo Miranzo/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

U ruskom granatiranju Harkovske oblasti, ubijene su dve osobe, a troje je povređeno, uključujući 10 - godišnje dete, poručio je načelnik vojne uprave ovog regiona Oleg Sinegubov.

Ukrajinske snage su dronovima napale drugu grupu vojnika koji su se predali Rusima na donjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik jedan od zarobljenika.

Odbijanje Zapada da pregovara dovodi do toga da Rusija može da preuzme kontrolu nad još više ukrajinske teritorije, izjavio je bivši savetnik NATO-a i penzionisani pukovnik švajcarskog generalštaba Žak Bo.

Završeno

22:28

Rusiji otvoren put ka teritorijama

Odbijanje Zapada da pregovara dovodi do toga da Rusija može da preuzme kontrolu nad još više ukrajinske teritorije, izjavio je bivši savetnik NATO-a i penzionisani pukovnik švajcarskog generalštaba Žak Bo u intervjuu za Jutjub kanal „Denijel Dejvis“.

"Sada Zapad, sprečavajući Ukrajinu da započne pregovore, još više gura Rusiju da ostvari ubedljivu pobedu… To bi, na primer, moglo da uključuje i preuzimanje kontrole nad Odesom“, primetio je on.

Bo je naglasio da će Rusija, zahvaljujući svojim uspesima na frontu, doći do tačke kada će Ukrajina biti prinuđena na pregovore. Prema njegovom mišljenju, odstustvo volje Zapada da mirno reši konflikt dovešće do ogromnih gubitaka za Ukrajinu.
 

21:07

Eksplozija kod aerodroma


Eksplozija odjeknula u području aerodroma u Nikolajevu, javljaju mediji.
 

20:49

Zaharova: Spremni smo da sarađujemo uz interese Rusije

Rukovodstvo je spremno da sarađuje sa svima koji nastoje da reše ukrajinski sukob, uzimajući u obzir interese Rusije i trenutne realnosti, komentarisala je zvanična predstavnica  Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, posetu državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina Kijvu.

Prema njenim rečima, njegove izjave "slede posredničkoj liniji" Vatikana.

"Dijalog sa Vatikanom se nastavlja. Naša zemlja je spremna da sarađuje sa svima koji žele da promovišu mirno rešenje ukrajinske krize, uzimajući u obzir poznate interese Rusije i postojeće realnosti", istakla je Zaharova ona u intervjuu za RIA Novosti.

19:41

Snažna eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti, javljaju mediji.
 

16:31

Napad sistemom "Grad" u Donjecku

14:31

Ruska vojska približila se Krasnoarmejsku

Ruska vojska približila se gradu Krasnoarmejsku (Pokrovsk, kako ga zovu Ukrajinci) u DNR čime su u pitanje dovedeni glavni putevi snabdevanja ukrajinske vojske, piše Si-En-En.

"Ruska vojska je nedavno ostvarila značajne taktičke uspehe u toj oblasti severozapadno od Avdejevke", navodi američka televizija.

Krasnoarmejsk, u kojem je do rata živelo 60.000 ljudi, nije veliki grad, ali je ključna tačka za ukrajinsku vojsku jer se u blizini nalazi drugi za njih važan grad - Konstantinovka. 

13:38

"Neprijatelj je gađao Nikopolj sa desetak granata"

U gradu Nikopolju, Dnjepropetrovska oblast, tokom ruskog artiljerijskog granatiranja poginule su majka i ćerka, a ranjen je još jedan civil, saopštio je šef Dnjepropetrovske Oblasne vojne uprave (OVA) Sergej Lisak.

"Neprijatelj je gađao Nikopolj sa desetak granata. Usled granatiranja su oštećene višespratnice, privatne kuće, vatrogasna jedinica, fakultet, škola, autobusi", naveo je Lisak na Fejsbuku.

Kako prenosi Ukrinform, ruske trupe su od sinoć do jutros napadale Nikopoljski region raznim vrstama naoružanja, pri čemu su oštećena tri preduzeća i dalekovod.
 

13:33

Mediji: Ukrajina neće dobiti dovoljno F-16

Ukrajinska vojska neće dobiti potrebnu količinu aviona F-16 od zapadnih zamalja jer nema dovoljan broj obučenih pilota, piše "Njujork post".

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: