Svet 15

01.08.2024.

8:07

To je to – Rusi su na 20 km...

Ruske snage napreduju ka strateški važnom gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, preteći vitalnoj ukrajinskoj liniji snabdevanja dok Moskva nastavlja svoju sporu ofanzivu.

Izvor: CNN, Blic

To je to – Rusi su na 20 km...
Profimedia

Podeli:

CNN piše da Rusija rasteže ukrajinsku odbranu već mesecima preko čitave istočne linije fronta, pokušavajući da zauzme što je više teritorije moguće pre nego što novi ukrajinski regruti i sveže pošiljke zapadnog oružja ne stignu na bojno tlo.

U ponedeljak je rusko Ministarstvo odbrane reklo da su njihove snage su preuzele kontrolu nad selom Vovče u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, a dan pre su tvrdili da su zauzeli sela Progres i Jevgenovka u istom regionu.

Ruski dobici su ostvarivani uglavnom postepeno – linija fronta se jedva pomerila poslednjih meseci, ali je nedavni napredak ka Pokrovsku zabrinuo Ukrajinu i njene saveznike.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznato je težinu situacije u svom noćnom obraćanju naciji u nedelju, navodeći da su ukrajinske trupe suočene sa "ekstremno izazovnom" stvarnošću u toj oblasti, preneo je Blic.

Analitičari Instituta za proučavanje rata rekli su u utorak da su ruske trupe nedavno ostvarile "značajan taktički napredak" u tom području, koje leži tik severozapadno od Avdijevke (Avdejevka), grada oko kojeg su se prethodno vodile žestoke borbe da bi se ukrajinske trupe povukle u februaru da izbegnu opkoljavanje.

Prema ISW, u utorak su ruske bile na oko 20 kilometara od Pokrovska. Institut je dodao da Rusi nastavljaju "intenzivne napore na napredovanju i sprovođenju ograničenog taktičkog opkoljavanja ukrajinskih snaga u smeru Pokrovska".

Taj grad sada služi kao ključni centar ukrajinske vojske, zahvaljujući svom brzom pristupu Kostjantinivki, drugom ukrajinskom vojnom centru. Put koji povezuje dva grada koriste Ukrajinci da snabdeju svoje trupe na linijama fronta i evakuišu žrtve prema Dnjepru, navodi CNN.

Kostjantinivka je najjužniji deo pojasa od četiri ukrajinska grada – zajedno sa Družkivkom, Kramatorskom i Slovjanskom – koja čine kičmu ukrajinske odbrane regiona – zbog čega je bilo koji napredak ruskih trupa ka Kostjantinivki zabrinjavajuć.

Rusko Ministarstvo odbrane je reklo da su njihove snage tokom vikenda zauzele ukrajinsko selo Lozuvacke, a u ponedeljak Vovče. Oba sela su oko 15 kilometara udaljena od puta između Kostjantinivke i Pokrovska. Ukrajina kaže da se njene trupe sada žestoko bore da potisnu ruske snage, a u utorak je Kijev rekao da su ukrajinske oružane snage sprečile čak 52 napada u smeru Pokrovska u proteklih 24 sata.

Malo je verovatno da će pritisak da popusti u skorije vreme, piše CNN.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: