Svet 1

31.07.2024.

19:43

Hitno zaseda Savet bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN održaće večeras vanrednu sednicu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Iranu, izjavio je danas zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

Izvor: Tanjug

Hitno zaseda Savet bezbednosti UN
EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ

Podeli:

"Na zahtev Irana, uz podršku Kine, Alžira i Rusije, zakazana je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea u Teheranu. Sednica će biti održana u 16 časova u Njujorku", objavio je Poljanski na društvenoj mreži "Telegram".

Iran je nešto ranije zatražio održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog ubistva Hanijea i izraelskih napada na Bejrut, navodi se u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

Teheran je pozvao članove Saveta bezbednosti UN da održe hitan sastanak u vezi s izraelskim udarima na Liban i ubistvom političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, objavila je agevcija Rija novosti, koja je imala uvid u pismo iranske stalne misije pri UN upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i ruskom stalnom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji.

Iran je zatražio od članova Saveta bezbednosti da što pre pozovu Izrael na odgovornost zbog kršenja međunarodnog prava i razmotre mogućnost uvođenja sankcija.

Hamas je ranije danas saopštio da je Hanije ubijen noćas u direktnom raketnom napadu na njegov stan u Teheranu, nakon što je prisustvovao inauguraciji predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: