Svet 0

31.07.2024.

20:29

Krvoproliće u Sautportu; Bivši zvaničnik Skotland Jarda optužio Faraža za podsticanje

Bivši visoki zvaničnik Skotland Jarda Nil Basu optužio je danas lidera desničarske Reformističke partije Velike Britanije Najdžela Faraža da je pomagao u podsticanju nasilja koje je izbilo u gradu Sautportu kada je u napadu nožem ubijeno troje dece.

Izvor: Tanjug

Krvoproliće u Sautportu; Bivši zvaničnik Skotland Jarda optužio Faraža za podsticanje
Tanjug/Richard McCarthy/PA via AP

Podeli:

Faraž je izazvao kritike, jer je u jednom video snimku koji je objavljen u utorak upitao, povodom pomenutog napada, "da li se istina krije od nas", prenosi Gardijan.

Basu, koji je u policiji bio zadužen za borbu protiv terorizma, rekao je da su se "u svetu javljale posledice onda kada javne ličnosti nisu držale jezik za zubima".

"Najdžel Faraž pruža pomoć pokretu Engleska odbrambena liga (EDL), podriva policiju, stvara teorije zavere i daje lažnu osnovu za napade na policiju. Da li je osudio nasilje ili EDL. Takvi ljudi postoje da bi podstakli razdor u društvu", rekao je Basu, misleći na ekstremno desničarsku, islamofobičnu grupu za čije se pristalice veruje da su umešane u tragediju koja se desila u Sautportu.

Faraža je takođe kritikovala i zamenica premijera Anđela Rajner, koja je rekla da Faraž, kao lider stranke, ima "izvestan nivo odgovornosti", a to ne podrazumeva podsticanje teorija zavere.

Nakon napada nožem na času u školi plesa u ponedeljak u Sautportu osmoro dece je ranjeno, a petoro je u kritičnom stanju, a povređene su i dve odrasle osobe koje se takođe nalaze u kritičnom stanju.

Mladić star 17 godina koji je osumnjičen za ubistvo i uhapšen ostaje u pritvoru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: