Svet 0

31.07.2024.

13:55

"Posredovanje neće uspeti ako jedna strana ubije pregovarača druge"

Katar je oštro osudio ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, a premijer zalivske zemlje šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani je istakao da posredovanje ne može da uspe ako jedna strana ubije pregovarača druge.

Izvor: Tanjug

"Posredovanje neće uspeti ako jedna strana ubije pregovarača druge"
Shutterstock/ivanoel

Podeli:

''Politička ubistva i kontinuirano gađanje civila u Gazi dok se pregovori nastavljaju navode nas na pitanje kako posredovanje može uspeti kada jedna strana ubije pregovarača na drugoj strani? Za mir su potrebni ozbiljni partneri i globalni stav protiv zanemarivanja ljudskog života", rekao je Al Tani u objavi na mreži Iks.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države su više puta pokušavali da obezbede prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, gde su izraelske snage ubile više od 39.000 Palestinaca otkako su borci predvođeni Hamasom napali Izrael u oktobru, ubivši 1.200 ljudi.

Finalni dogovor o zaustavljanju više od devet meseci rata iskomplikovan je usled promena koje traži Izrael, rekli su izvori Rojtersu.

Egipat je danas saopštio da ubistvo Hanijea ukazuje na nedostatak političke volje Izraela za deeskalacijom.

Egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da ova eskalacija, kao i nedostatak napretka u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, dodatno komplikuje situaciju.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je jutros da su Hanije i njegov telohranitelj ubijeni u Teheranu, gde je lider Hamasa prisustvovao inauguraciji iranskog predsednika Masuda Pezeškijana. 

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi Asošiejted pres.

Hamas je ubistvo u navodnom vazdušnom napadu nazvao ''ozbiljnom eskalacijom'' i zapretio ''ratom za oslobođenje Jerusalima''.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je čest slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: