Svet 6

31.07.2024.

11:20

Vašington pristao: F-16 nosiće američke rakete

SAD su dozvolile da lovci F-16, koji su prebačeni u Ukrajinu, budu opremljeni raketama američke proizvodnje, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na zvaničnike.

Izvor: RT Balkan

Vašington pristao: F-16 nosiće američke rakete
Profimedia

Podeli:

"SAD su pristale da naoružaju desetine borbenih aviona F-16 koji se šalju u Ukrajinu američkim projektilima i drugim naprednim oružjem. Danska i Holandija se pripremaju da pošalju prve američke F-16 u Ukrajinu ovog leta, a posle njih Belgija i Norveška, ali do sada je izvor kritičnog naoružanja aviona ostao nepoznat", navodi list.

Naime, Sjedinjene Države žele da opremaju lovce koje prebacuju u Ukrajinu raketama "vazduh-zemlja" AGM-88 HARM, kompletima za precizno navođenje bombi, raketama "vazduh-vazduh" kao i bombama malog prečnika.

Napominje se da će Vašington ograničiti pravo Kijeva da koristi to oružje na ruskoj teritoriji samo "kao odgovor na napade sa druge strane granice".

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je 10. jula, na marginama NATO samita u Vašingtonu, saopštio da su SAD i saveznici već počeli da prebacuju američke lovce F-16 u Ukrajinu, napomenuvši da će "ovog leta ti avioni leteti ukrajinskim nebom".

Prošle godine, Holandija i Danska su se dogovorile da ukrajinskim oružanim snagama obezbede lovce F-16, a otprilike u isto vreme je počela obuka ukrajinskih pilota.

Tako je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila da će prva letelica biti isporučena na leto 2024. godine, a šef danske diplomatije Lars Leke Rasmusen je u maju pojasnio da će "Kopenhagen dozvoliti Ukrajini da koristi F-16 za napad na Rusiju".

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: