Svet 0

31.07.2024.

9:03

Pobesneli su: Ovo je blaćenje

Zvanična Kina optužila je Japan za "kampanju blaćenja" tokom nedavnih pregovora sa visokim zvaničnicima SAD, Indije i Australije, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Beta/AP

Pobesneli su: Ovo je blaćenje
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Podeli:

U saopštenju Ministarstva se navodi da je Liu Đinsong, direktor odeljenja za azijske poslove, preneo ozbiljnu zabrinutost Akiri Jokočiju, zameniku šefa misije u japanskoj ambasadi, na sastanku održanom prethodnog dana.

"Liu je istakao da su napadi japanskih zvaničnika na Kinu sami po sebi kontradiktorni politici Japana, promovisanja strateškog i recipročnog odnosa između dve zemlje", dodaje se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi se da Kina poziva Japan da prestane da daje neodgovorne komentare o unutrašnjim stvarima Kine i poziva Japan da prestane da se dogovara sa "određenim zemljama" kako bi formirao savezništva koji vode ka konfrontaciji.

Na sastanku u Tokiju u nedelju, japanski ministri spoljnih poslova i odbrane složili su se da pojačaju vojnu saradnju sa SAD, a u zajedničkoj izjavi naveli su da kineska spoljna politika "nastoji da preoblikuje međunarodni poredak za svoju korist na račun drugih" i da takvo ponašanje predstavlja "najveći strateški izazov" u indo-pacifičkom regionu i šire.

Nakon američko-japanskih pregovora u ponedeljak je usledio sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Kvada, SAD Japana, Indije i Australije. U zajedničkom saopštenju se ne pominje Kina ali se izražava protivljenje "militarizaciji spornih karakteristika i prinudnim i zastrašujućim manevrima u Južnom kineskom moru".

Kineska vlada se više puta žalila na produbljivanje veza SAD sa drugim zemljama suočene sa usponom Kine, što je predsednik Džozef Bajden postavio kao prioritet tokom svoje četiri godine na funkciji.

U saopštenju japanske ambasade se navodi da je Jokoči na sastanku izložio stavove Japana i dao izjave o raznim temama u vezi sa Kinom, bez dodatnih detalja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: