Svet 18

31.07.2024.

8:40

Rusi, stiže smrtonosno oružje

Kijev očekuje da im uskoro stigne smrtonosno oružje – američki lovci F-16, za koje ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da su od suštinskog značaja za rat.

Izvor: BBC, Blic

Rusi, stiže smrtonosno oružje
EPA/JIM HOLLANDER

Podeli:

U međuvremenu, i ruske snage se pripremaju za dolazak F-16 aviona. Gađali su niz ukrajinskih vojnih aerodroma i raste zabrinutost da će ovi dugoočekivani avioni biti napadnuti i uništeni ubrzo nakon što stignu, piše BBC, a prenosi Blic.

Samo su u julu napadnuta najmanje tri aerodroma: Mirgorod i Krivi Rog u centralnoj Ukrajini i jedan na jugu Odeske oblasti.

Moskva tvrdi da je uništila pet ukrajinskih borbenih aviona "Su-27" i jedan "MiG-29", zajedno sa radarom i dragocenim PVO sistemom "patriot". Vlasti u Kijevu uglavnom ćute, a njihovo vazduhoplovstvo je odbilo da komentariše na zahtev BBC-a, tvrdeći na društvenim mrežama da su uništeni avioni i PVO sistem zapravo bili mamci koji su Rusiju koštali nekoliko skupih raketa "iskander".

Mamci ili ne, saveznici Ukrajine, kao i mnogi Ukrajinci, strahuju da možda nema dovoljno zaštite za F-16 koji se proizvode u SAD.

EPA-EFE/Robert Ghement

Jer, kako se navodi, avioni F-16 zahtevaju glatku pistu bez kamenčića i drugog sitnijeg otpada ako ne žele da rizikuju kvar motora. A svaki pokušaj da se poboljša infrastruktura na postojećim bazama postaće vidljiv ruskim očima.

Rusija se donedavno oslanjala na nadzorne ili satelitske snimke kako bi špijunirala ukrajinske vazdušne baze, tako da nikada nije znala sa sigurnošću da li su njeni projektili pogodili svoje mete. Sada ima špijunske dronove poput "zale", "superkama" i "orlana" koji mogu da šalju slike u realnom vremenu iz dubine ukrajinske teritorije, izbegavajući elektronske sisteme za detekciju i ometanje Kijeva.

Podseća se da je Ukrajina na obećane F-16 čekala 18 meseci, s tim da nije jasno da li su oni već stigli u Ukrajinu. Potrebno je najmanje 65 takvih letelica za izvođenje ključnih tipova misija, poput suzbijanja neprijateljske PVO, operacija zabrane saobraćaja i defanzivnih mera zaštite ukrajinske teritorije od ruskih aviona i projektila

Kako piše BBC, ove odbrambene misije su trenutno možda najvažnije. Ukrajina je ove godina bila pod ogromnom pretnjom od ruskih kliznih bombi, suštinski nenavođenih bombi opremljenih krilcima i modulima za navođenje za precizne napade. Rusija proizvodi ove dodatne komplete i njene nadograđene bombe izazivaju pustoš na linijama fronta.

Samo je u martu izbačeno oko 3.000 tih bombi, uglavnom iz lovaca-bombardera Su-34.

Ako Ukrajina može da zaštiti svoje F-16 na zemlji, oni bi mogli da odigraju važnu ulogu u potiskivanju ruskih aviona do tačke na kojoj klizne bombe više ne mogu da gađaju ukrajinske kopnene snage, navodi BBC.

Profimedia/JLPPA

Američki borbeni avioni biće naoružani raketama vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM, koje mogu da postanu "autonomne" i da se samonavode do cilja nakon određene udaljenosti od lansiranja.

Ukrajinski avioni iz sovjetske ere trenutno koriste rakete koje zahtevaju stalno "zaključavanje" mete, ruskog aviona, tokom faze ciljanja i lansiranja. To stavlja ukrajinske avione u veću opasnost, jer ne mogu da ispale projektil i potom odu – što F-16 može da uradi.

Ipak, ne veruju svi da će avioni F-16 moći da zaštite ukrajinske gradove na liniji fronta. Naime, ako lete visoko, biće ranjivi na ruske PVO sisteme. Ako lete nisko, moraće da uđu dublje u rusku teritoriju da bi svojim projektilima omogućili dovoljan domet. A to nosi još veće rizike.

Kako zaključuje BBC, avioni F-16 neće nužno preokrenuti tok rata, ali će imati značajan uticaj u napadima na zemlji i u vazduhu. Pitanje je samo da li će ih biti dovoljno - i da li se mogu zaštititi na terenu.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: