Svet 22

31.07.2024.

23:48

Rat – dan 889: Žestoko na frontu; "Cilj je da umru"; Kraj je blizu? VIDEO

Rat u Ukrajini – 889. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 889: Žestoko na frontu; "Cilj je da umru"; Kraj je blizu? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ruske snage izvele su tokom noći masovan napad bespilotnim letelicama, a ukrajinski zvaničnici tvrde da su oborile 89 dronova.

Sa druge strane, ukrajinske snage saopštavaju da su pogodile skladište municije u ruskoj Kurskoj oblasti.

Završeno

23:04

Novi snimci da fronta

22:09

Ukrajina: Žestoke borbe u Donjecku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se najžšeće borbe vode u Donjeckoj oblasti.

"Ukupno je bilo 88 vojnih sukoba od početka dana, a najteža situacija je na pravcu Pokrovskog, a neprijatelj je aktivan i na pravcu Torecki", navodi se u saopštenju.

22:08

Američki zvaničnik: Ukrajina dobila prve borbene avione F-16 koje je dugo tražila

Ukrajina je dobila prve borbene avione F-16 koje je mesecima tražila kako bi mogla da uzvrati na ruske raketne udare, potvrdio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Za sada nije jasno koliko je aviona isporučeno u prvoj tranši, kao ni koje zemlje su ih poslale, prenosi AP.

Ukrajinska vlada još nije potvrdila da je primila lovce F-16 .

21:00

Zelenski: Trudimo se da ojačamo zaštitu našeg neba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je trenutno najvažnije povećati kapacitete da zaštiti ukrajinski vazdušni prostor.

"Mi činimo sve u ovom cilju. Ako se može postići tako značajan rezultat u odbrani od Šaheda, onda je to očigledan dokaz da možemo biti jači i u odbrani od raketa i u odbrani od ruskih vojnih aviona", naglasio je Zelenski u večerašnjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, sve zavisi od naoružanja u rukama ukrajinskih vojnika, zbog čega su neophodni pouzdani sistemi PVO i dovoljan domet naoružanja.

"Ruski teror mora da izgubi svaki put kada okupator pokuša da poremeti život u Ukrajini. To nije samo naša bezbednost. Ovo je bezbednost svih bliskih Rusiji.

Nastavićemo da radimo sa našim partnerima i snabdevamo Ukrajinu onim što je neophodno za našu odbranu, da proizvodimo zajednički neophodno oružje. To je zajednička zaštita svih u Evropi, svih u svetu koji cene život", naglasio je on.

Zelenski je rekao i da ukrajinska strana priprema nove bezbednosne sporazume sporazume na multilateralnom nivou sa partnerskim zemljama.

19:48

"Neprihvatljivo da Ukrajina ustupi deo teritorije"

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg ocenio je danas da su pozivi Ukrajini da ustupi deo teritorije zarad mira neprihvatljivi.

"Takvi apeli spolja apsolutno su apsurdni. Konačna odluka ovde treba da bude na ukrajinskom narodu. Na kraju krajeva, biće razgovora sa Rusijom jer svi želimo mir. Ali ne može biti mira pod diktatom. Ne može biti mira koji će nametnuti Rusija ili bilo ko drugi bez uzimanja u obzir mišljenja Ukrajine. To je neprihvatljivo", rekao je Šalenberg u intervjuu za Ukrinform.

18:35

Serija F-16 stigla u Ukrajinu

Prva serija američkih lovaca F-16 stigla je u Ukrajinu, javila je agencija Blumberg pozivajući se na izvore.

17:49

Kraj rata ove godine?

Specijalna vojna operacija završiće se do kraja ove godine, smatra zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandant specijalnih snaga „Ahmat“, general-major Apti Alaudinov.

"Dešavanja na Istoku, izbori u Americi, čiji je ishod nejasan, dešavanja u samoj Ukrajini, odnosno nezadovoljstvo naroda onim što se događa, veliki gubici, odsustvo resursa za zaustavljanje ruske vojske - sve to čini svoje. Čak i da ne žele da pregovaraju, biće prinuđeni na to, jer nemaju više ni resursa, ni snaga da nam se suprotstave", izjavio je general za televiziju „Rusija 24“.

On je rekao da najavljene isporuke američkih lovaca F-16 Ukrajini neće uticati na tok rata.

"Da su zapadne zemlje mislile da F-16 može da promeni nešto, zar im ne bi davno dale te avione? Zato predlažem da svi uzmu kokice, sednu i gledaju kako Ukrajina bledi u zaboravu", dodao je Alaudinov.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: