Svet 10

31.07.2024.

7:00

Ubijen lider Hamasa

Lider palestinskog Hamasa Ismail Hanije ubijen je u svom stanu u Teheranu, saopštila je danas iranska Revolucionarna garda.

Izvor: Tanjug

Ubijen lider Hamasa
Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Podeli:

Garda je dodala da je ubijen i telohranitelj lidera palestinske grupe.

Niko nije preuzeo odgovornost, ali se sumnja da iza ubistva stoji Izrael, koji je prethodno obećao da će ubiti vođe Hamasa zbog napada te grupe 7. oktobra, navodi AP.

Iranski analitičari su na državnoj televiziji okrivili Izrael za ubistvo lidera Hamasa.

Teheran nije saopštio detalje ubistva, ali je Revolucionarna garda poručila da je istraga u toku.

Hanije je u utorak bio u Teheranu na ceremoniji inauguracije iranskog predsednika Masuda Pezeškijana.

On je napustio Pojas Gaze 2019. i od tada živeo u egzilu u Kataru, dok Hamasom u enklavi upravlja Jahja Sinvar, koji stoji iza napada na Izrael 7. oktobra.

Izrael nije izdao saopštenje povodom ubistva, što je čest slučaj kada se radi o atentatima koje izvrši izraelska obaveštajna agencija Mosad, navodi američka agencija.

 Ko je bio Ismail Hanije, politički lider Hamasa

Politički lider Hamasa Ismail Hanije, koji je ubijen u svojoj rezidenciji u Teheranu, rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962, nakon što su njegovi roditelji pobegli iz grada Askalana posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Hanije je studirao na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi, gde je diplomirao arapsku književnost, piše Al Džazira.

Dok je bio na univerzitetu 1983. pridružio se Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa.

U grupi je blisko sarađivao sa saosnivačem Hamasa, šeikom Ahmedom Jasinom, a na funkciju političkog lidera izrabran je 2017, zamenivši Haleda Mešala.

Izraelske vlasti nekoliko puta su zatvarale Hanijea, a on je napustio Pojas Gaze 2019, nakon nekoliko atentata i od tada živeo u egzilu u Kataru.

U izraelskom napadu na severnu Gazu u aprilu, ubijena su njegova tri sina i najmanje troje unuka.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: