Svet 1

30.07.2024.

13:54

Amerika se "sveti" Rusima preko Venecuele? Kremlj: Priznajte poraz

Kremlj je danas saopštio da opozicija u Venecueli treba da prihvati izborni poraz i da čestita aktuelnom predsedniku Nikolasu Maduru na pobedi.

Izvor: Index.hr

Amerika se "sveti" Rusima preko Venecuele? Kremlj: Priznajte poraz
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

"Vidimo da opozicija ne želi da prihvati svoj poraz, ali smatramo da to mora da učini, treba čestitati pobedniku ovih izbora", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je upozorio da spoljne sile ne bi trebalo da pokušavaju da šire nestabilnost u toj južnoameričkoj zemlji. Pod Madurovom socijalističkom vladom, Venecuela je postala jedan od glavnih saveznika Rusije. I Maduro i njegov rival Edmundo Gonzales tvrde da su pobedili na nedeljnim predsedničkim izborima.

Opozicija ne priznaje rezultate

Nacionalna izborna komisija proglasila je pobedu Madura, koji je na vlasti od 2013. godine. Navela je da je osvojio 51,2 odsto glasova na izborima u nedelju, dok je opozicioni kandidat Edmundo Gonzales osvojio 44,2 odsto.

Opozicija ne priznaje rezultate i tvrdi da je reč o izbornoj prevari. Liderka opozicije Marija Korina Mačado izjavila je juče da su protivnici vlasti imali pristup 73 odsto prebrojanih glasova i da se pokazalo da je njihov predstavnik imao ogromnu prednost.

Ona tvrdi da je Gonzales pobedio u svim saveznim državama i da ima više od 6,2 miliona glasova, dok Maduro ima samo 2,7 miliona. Nakon objavljivanja rezultata, protesti su izbili širom zemlje. U sukobima sa snagama bezbednosti već ima žrtava, prenose lokalni mediji.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: