Svet 13

30.07.2024.

16:26

Rusi "gore" VIDEO

Ukrajinska vojska objavila snimak na kojem se navodno vidi kako njihove snage uništavaju ruski jurišni konvoj u preciznom vazdušnom napadu.

Izvor: Njuzvik

Rusi "gore" VIDEO
EPA/YURI KOCHETKOV

Podeli:

"Još jedan neuspeli ruski napad", saopštilo je ministarstvo odbrane Ukrajine na društvenoj mreži X, nekadašnjem Tviteru, u ponedeljak, podelivši snimak napada koji je snimila ukrajinska 59. motorizovana pešadijska brigada.

Jurij Misiagin, član ukrajinskog parlamenta i zamenik ukrajinskog komiteta VRU za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, rekao je da snimak prikazuje uništavanje jurišne kolone ruske vojne tehnike u gradu Krasnohorivka, u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck.

Video prikazuje trenutak kada ukrajinske snage pogađaju rusku metu, izazivajući eksploziju i ogromnu kolonu koja se nakon udara digla u vazduh. Njuzvik nije mogao nezavisno da potvrdi kada i gde je snimak snimljen, i kontaktirao je rusko Ministarstvo odbrane za komentar putem.

Donjecka i Luganska oblast čine ukrajinsku oblast Donbasa. Kremlj se zalagao za potpuno zauzimanje regiona od početne ruske invazije na istočnu Ukrajinu 2014. godine.

Rusija i Ukrajina trpe značajne gubitke svojih trupa i opreme dok se borbe pojačavaju na istoku Ukrajine. Kijev, kao i Moskva, retko daje ažurirane informacije o svojim ratnim žrtvama. Procena američke Odbrambene obaveštajne agencije koja je procurila u aprilu 2023. – nešto više od godinu dana nakon rata – kaže da je Ukrajina pretrpela 124.500 do 131.000 žrtava, uključujući 15.500 do 17.500 mrtvih.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, koji objavljuje podatke o gubicima ruskih trupa i opreme kao deo svakodnevnog ažuriranja rata, saopštio je da je Rusija izgubila 46 artiljerijskih sistema u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj porastao na 16.056.

U svom najnovijem ažuriranju u utorak, ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija izgubila 1.060 vojnika u poslednja 24 sata, čime je ukupan broj porastao na 577.060.

Moskva je takođe izgubila ukupno 16.141 borbeno oklopno vozilo, 8.381 tenk, 21.687 vozila i rezervoara za gorivo, 906 protivvazdušnih sistema, 363 vojna aviona, 326 helikoptera i 28 ratnih brodova u ratu koji je u toku, saopštila je vojska Kijeva.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u najnovijem ažuriranju u ponedeljak da je njena vojska do sada uništila 631 ukrajinski avion, 278 helikoptera, 28.647 bespilotnih letelica, 556 protivvazdušnih raketnih sistema, 16.714 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.392 borbena vozila. lansirnih raketnih sistema, 12.535 komada poljske artiljerije i minobacača, kao i 24.178 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Ni Ukrajina ni Rusija ne objavljuju detaljne ili redovne brojeve žrtava ili ažurirane informacije o gubicima svoje opreme. Nevsveek nije nezavisno proverio ove brojke.

Institut za proučavanje rata, nezavisni istraživački centar sa sedištem u SAD, rekao je u analizi sukoba u Ukrajini u ponedeljak da se ruske snage, kako se izveštava, približavaju predgrađu Časiv Jara u ukrajinskom regionu Donjeck, "ali je malo verovatno da će ugroziti rešenje opkoljavanje ili zauzimanje u narednim mesecima".

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: