Svet 0

30.07.2024.

12:10

"Pokušaj državnog udara iza koga stoji Amerika"

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro osudio je danas nasilne akte kao deo pokušaja državnog udara ekstremne desnice koja ne priznaje rezultate predsedničkih izbora održanih u nedelju, na kojima je, kako je saopštila izborna komisija te zemlje, Maduro pobedio.

Izvor: Tanjug

"Pokušaj državnog udara iza koga stoji Amerika"
EPA-EFE/Andre Coelho

Podeli:

Svedoci smo serije događaja i više od 100 nasilnih terorističkih napada, rekao je Maduro, dodajući da je upozoravao na to, prenosi TV Telesur.

On je optužio SAD da stoje iza protesta i da su iskoristile izborni proces da bi nanele štetu Venecueli.

Gringosi stoje iza ovog plana. Oni su uvek bili tu, rekao je Maduro, dodajući da iza nasilja stoji, kako je naveo, "fašistička i kriminalna grupa u zemlji".

Prema navodima Madura, gotovo 90 odsto uhapšenih u nemirima su narkomani koji imaju oružje. To su uglavnom kriminalne grupe koje pokušavaju da izazovu eskalaciju nemira i mi to nećemo dozvoliti, istakao je on.

U sukobima snaga bezbednosti, vojske i demonstranata u Venecueli poginulo je najmanje sedam osoba, a povredjena su 23 vojnika, prenosi El Mundo.

Liderka opozicije, Marija Korina Mačado, izjavila je da opozicija ima dokaze da je njen kandidat Edmundo Gonzales Urutija ostvario ubedljivu pobedu na izborima.

Prethodno je organizacija koja prati situaciju u nacionalnim bolnicama navela da su 44 osobe povredjene u sukobima policije i demonstranata koji su protestovali u više delova Venecuele nakon što je izborna komisija te zemlje saopštila da je sadašnji predsednik Nikolas Maduro pobedio, prenosi italijanska Agenzia Nova.

Najviše incidenata zabeleženo je u državi Aragua.

Nevladina organizacija za ljudska prava, Foro Penal, saopštila je da je širom zemlje uhapšeno 46 osoba.

Nacionalno izborno veće Venecuele saopštilo je juče da je Maduro osvojio 51,2 odsto glasova i pobedio na predsedničkim izborima, čime je obezbedio treći mandat.

Gonzales Urutia osvojio je 44,2 odsto glasova, prema podacima izborne komisije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: