Svet 3

30.07.2024.

18:03

Rusi "samleveni"" FOTO

Ruska vojska izgubila je rekordan broj artiljerijskih sistema u Ukrajini, pokazuju podaci kijevskih oružanih snaga.

Izvor: Njuzvik

Rusi "samleveni"" FOTO
Profimedia/Ethan Swope / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Kijevska vojska je početkom jula saopštila da je Rusija tokom juna izgubila najveći broj artiljerijskih sistema u jednom mesecu - 1.415 sistema tokom meseca.

Ažurirani statistički podaci objavljeni u utorak sugerišu da je Rusija izgubila 1.457 artiljerijskih sistema na ukrajinskim ratištima od početka jula, uključujući 46 u poslednja 24 sata.

To znači da su, prema podacima Kijeva, gubici ruske artiljerije dostigli novi maksimum svaki od poslednja tri meseca, pri čemu su 4.032 jedinice izgubljene u ovom periodu činile četvrtinu ukupnih navodnih ruskih artiljerijskih gubitaka u Ukrajini.

Od februara 2022. Moskva je izgubila 16.056 artiljerijskih sistema, navodi Kijev, preneo je Njuzvik koji pak ističe da oni nisu uspeli da dobiju nezavisnu potvrdu tih podataka.

"Artiljerija je veoma važna, kao što smo videli tokom celog rata", rekla je Marina Miron, postdoktorski istraživač sa odeljenja za ratne studije na Kings koledžu u Londonu. Artiljerija je ključna u delovima linije fronta koji su relativno statični, bez značajnog napretka ni na jednoj strani, rekla je ona za Njuzvik.

Artiljerijska vatra se može koristiti za gađanje neprijateljskih položaja i savladavanje odbrane, istovremeno štiteći snage koje napreduju od same odbrane. Često se koristi uz pešadijske napade ili mehanizovane napade, gde trupe imaju niz oklopnih vozila za kretanje po bojnom polju.

U decembru, Mihail Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije i "car dronova", rekao je za Njuzvik da bespilotne letelice iz prvog lica postaju korisnije za ukrajinske borce na frontu od mnogih artiljerijskih sistema.

Kamikaze ili eksplozivne bespilotne letelice su široko i efikasno korišćene za napad na ruska sredstva poput tenkova i oklopnih vozila, dok vazdušni dronovi često pomažu ukrajinskim snagama da gađaju, a zatim artiljerijom gađaju položaje Moskve.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak da je uništilo 12.535 ukrajinskih poljskih artiljerijskih sistema i minobacača, a ni tu informaciju Njuzvik nije potvrdio iz nezavisnih izvora.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: