Svet 3

30.07.2024.

14:46

Alarm u Americi: Kina će ih uništiti?

Novi izveštaj o nacionalnoj odbrani SAD priznao je da bi Pentagon mogao ostati bez municije u roku od tri do četiri nedelje ako bi došlo do dugotrajnog rata sa Kinom.

Izvor: Tportal.hr

Alarm u Americi: Kina će ih uništiti?
Profimedia

Podeli:

Izveštaj od 114 stranica, koji je u ponedeljak objavila dvostranačka komisija koju je imenovao Kongres, hitno upozorava da su SAD nespremne za dugotrajan sukob sa Kinom ili Rusijom, a još manje sa obe zemlje istovremeno, piše Business Insider.

Mnoge procene izveštaja zasnovane su na ranije objavljenom materijalu, ali i na nedavnim otkrićima i desetinama zvaničnih svedočenja, zbog čega se preporučuje povećanje izdataka za odbranu.

Komisija, čiji su članovi penzionisani američki general, bivša kongresmenka i bivši američki ambasador, posebno je istakla nedostatak zaliha municije, a članovi komisije su citirali izveštaj dvojice analitičara Centra za nacionalnu američku bezbednost za 2022. koji je rekao da su SAD nema dovoljno oružja da otupi i suzbije početnu invaziju sila poput Kine.

Zaključak komisije je da još uvek postoji nedostatak municije, uprkos tome što su SAD nedavno povećale proizvodnju oružja za snabdevanje Ukrajine.

"Kao rezultat toga, neklasifikovane ratne igre sugerišu da bi, u sukobu sa Kinom, Sjedinjene Države u velikoj meri iscrpile svoje zalihe municije za samo tri do četiri nedelje", navodi se u njihovom izveštaju, u kojem se takođe naglašava da bi neka važna municija, kao što je anti- brodske rakete, moglo bi biti dovoljno samo za nekoliko dana.

Komisija takođe navodi da su zalihe među američkim saveznicima takođe razlog za zabrinutost, navodeći kao primer britanski izveštaj o ratu u Ukrajini iz 2022. godine, u kojem se kaže da je „na vrhuncu borbi u Donbasu Rusija potrošila više municije za dva dana nego što cela britanska vojska ima na zalihama'.

Američka komisija je takođe upozorila da je odbrambena proizvodnja u celini u lošem stanju i da nema kapacitet da zadovolji nacionalne potrebe čak ni u mirnodopskim uslovima. U saopštenju se zaključuje da je dvostranački "poziv na oružje" potreban da bi SAD napravile značajne promene i investicije umesto da čekaju sledeći Perl Harbor ili 11. septembar.

Podeli:

Tagovi

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: