Svet 6

30.07.2024.

13:34

Šok: Svi smo mogli odleteti u vazduh u proleće 2022...

Zapovednik ruske podmornice naredio je svojoj posadi da pripremi torpeda tokom bliskog susreta sa američkom nuklearnom podmornicom početkom 2022. godine, otkrio je britanski "Tajms".

Izvor: Jutarnji list

Šok: Svi smo mogli odleteti u vazduh u proleće 2022...
Profimedia

Podeli:

Kapetan američke nuklearne podmornice morao je u datom trenutku da odluči hoće li "naoružati" torpeda kao odgovor na ruski potez što je moglo isprovocirati Ruse da otvore vatru i svet dovedu na ivicu nuklearnog rata.

Ovaj, gotovo pa holivudski scenario, zaista se odigrao prilikom bliskog susreta američke i ruske podmornice u proleće 2022. godine, dakle nakon što je invazija na Ukrajinu već otpočela.

Njuzvik je u međuvremenu kontaktirao rusko ministarstvo odbrane, Pentagon i američku mornaricu za komentar, alit e komentare još nisu dobili.

Napetosti između SAD-a, NATO-a i Rusije dostigle su najgoru tačku ikada.

Arktik, gde se ovaj napeti scenario odigrao, važan je region u kom su i NATO i Rusija snažno prisutni.

Poluostrvo Kola, gde se nalazi baza krucijalne ruske Severne flote ali i gde je, smatra se, dobar deo nuklearnog arsenala, gleda na Barencovo more južno od Arktičkog okeana.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorničkih flota na svetu i tokom godina je uložila značajna sredstva u modernizaciju svojih podmornica.

"Rusija je masovno ulagala u podmorske sposobnosti od 2014. godine", rekao je još 2023. godine admiral Ihor Kabanenko, podseća Njuzvik, bivši načelnik štaba ukrajinske mornarice i prvi zamenik ministra odbrane.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: