Svet 0

30.07.2024.

13:03

U toku je blickrig? "Molimo vas, nemojte"

SAD predvode hitnu diplomatsku akciju kako bi pokušale da odvrate Izrael od napada na libanski glavni grad Bejrut ili glavnu civilnu infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan.

Izvor: Jutarnji.hr

U toku je blickrig? "Molimo vas, nemojte"
Tanjug/AP Photo/Leo Correa, File

Podeli:

U tom napadu poginulo je dvanaestero djece.

Rojters je za informaciju o američkoj diplomatskoj ofanzivi saznao iz pet različitih izvora, navodeći da Vašington svim silama pokušava da spreči rat između Izraela i Hezbolaha kojem leđa čuva i Iran.

I Izrael i SAD nedvosmisleno krive Hezbolah za smrtonosni napad, međutim, spomenuta teroristička i paravojna formacija odbacuje odgovornost.

Kako piše Rojters, u fokusu brze diplomatije bilo je da se sprečiti Izrael da neposredno nakon napada gađa gusto naseljeni Bejrut i južna predgrađa grada gde je, smatra se, središte Hezbolaha. Bilo je nužno da se sprečiti i gađanje ključne libanske infrastrukture, poput aerodroma i mostova, ispričali su izvori za Rojters.

Zamenik predsednika libanskog parlamenta Elias Bou Sab, koji tvrdi da je u kontaktu sa američkim posrednikom Amosom Hohštajnom od subotnjeg napada na Golan, rekao je za Rojters da će Izrael sprečiti eskalaciju poštedi li glavni libanski grad i okolinu.

Izraelski zvaničnici tvrde da žele da nanesu štetu Hezbolahu, a da ne uvuku čitav region u sveopšti rat. Dalje, dvojica bliskoistočnih i evropskih diplomata za Rojters su rekla da se Izrael još nije obavezao da izbegne udare na Bejrut, južna predgrađa tog glavnog grada i civilnu infrastrukturu.

Američki Stejt department nije želeo da komentariše pojedinosti diplomatskih razgovora iako, tvrde za Rojters, traže "trajno rešenje" kako bi se okončala sva prekogranična vatra.

"Naša podrška Izraelu protiv svih pretnji Irana i Hezbolaha čvrsta je i nepokolebljiva", rekao je za Rojters portparol Bele kuće, Džon Kirbi, koji je dodao da Izrael ima puno pravo da odgovori na napad na Golan, ali da niko ne želi širi rat.

"Što se tiče razgovora tokom vikenda, možete se kladiti da smo ih imali i da smo ih imali na više nivoa", dodao je. "Ali neću iznositi detalje o njihovoj suštini", rekao je Kirbi.

U međuvremenu, kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nije odgovorila Rojtersu na zahtev za komentar, a Hezbolah je, kažu, odbio išta da komentariše.

Ali, kako saznaje Rojters, diplomatski napori kreću se sada u smeru toga da se postigne neka vrsta “ograničenog” odgovora koji bi bio sličan onome iz aprila kada su se dronovi i raketne vatre razmenile između Izraela i Irana, uz prethodno obaveštenje Teherana, a nakon izraelskog napada na iranski konzulat u Damasku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: