Svet 6

30.07.2024.

10:05

Ukrajina tvrdi: Mi smo pomogli džihadistima da pokolju Ruse, a biće toga još VIDEO

Malijski pobunjenici su "dobili neophodne informacije" da pobiju borce iz ruske vojne grupe Vagner, tvrdi ukrajinska obaveštajna služba GUR.

Izvor: The Guardian.com

Ukrajina tvrdi: Mi smo pomogli džihadistima da pokolju Ruse, a biće toga još VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija tvrdi da je bila umešana u zasedu u kojoj su ubijeni borci ruske grupe Vagner u zapadnoafričkoj državi Mali, hiljadama milja daleko od linije fronta u Ukrajini.

Telegram kanal povezan sa rukovodstvom Vagnera u ponedeljak je priznao da je grupa pretrpela velike gubitke tokom borbi u Maliju prošle nedelje.

U njemu se navodi da su Vagner i malejske oružane snage "vodile žestoke bitke" tokom petodnevnog perioda protiv koalicije separatističkih snaga Tuarega i džihadističkih grupa, koje su koristile teško oružje, dronove i bombaše samoubice.

Brojni Vagnerovi borci, uključujući komandanta Sergeja Ševčenka, su poginuli, navodi kanal.

Andrij Jusov, portparol ukrajinske vojne obaveštajne agencije GUR, rekao je u ponedeljak da su "pobunjenici dobili neophodne informacije, a ne samo informacije, koje su omogućile uspešnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca".

Jusov nije rekao da li je ukrajinsko vojno osoblje bilo uključeno u borbe ili je bilo prisutno u zemlji.

On je rekao da agencija "trenutno neće razgovarati o detaljima, ali će biti još toga".

Vlada Malija, koja se više od decenije bori protiv raznih pobuna na severu zemlje, zatražila je pomoć od Vagnera nakon što je vojna hunta preuzela vlast 2020. godine.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: