Svet 15

30.07.2024.

9:02

"Gorka" istina za Ukrajince: I da im pošalju 100, mogu da podignu samo tri F-16 u vazduh

Trenutna realnost za ukrajinsko vazduhoplovstvo je da čak i ako saveznici žele odmah da im pošalju svih 80 lovaca F-16, to jednostavno nije izvodljivo.

Izvor: bulgarianmilitary

"Gorka" istina za Ukrajince: I da im pošalju 100, mogu da podignu samo tri F-16 u vazduh
Profimedia/JLPPA

Podeli:

Prema britanskom Telegrafu, samo šest ukrajinskih pilota je obučeno za upravljanje ovim avionima od strane evropskih članica NATO-a.

To znači da trenutno ukrajinsko vazduhoplovstvo može da upravlja sa samo tri lovca, sa dva pilota dodeljena po avionu.

Gledajući unapred, postoji tračak nade da bi do kraja godine Ukrajina mogla imati do deset operativnih F-16.

Neizvesnost leži u tome koliko je ukrajinskih pilota završilo obuku u SAD. Ove godine programi obuke u SAD, Holandiji i Danskoj imali su za cilj da pripreme 20 ukrajinskih pilota. Međutim, ostaje nejasan broj onih koji su završili obuku u SAD.

Nedostatak obučenih pilota surova je realnost. Prvobitno traženi 2022. godine, obećani za 2023. i predviđeni 2024. godine, očekuje se da će lovci F-16 stići u samo dve serije.

Sa sporim tempom obuke i nedostatkom pilota. problem koji postaje sve očigledniji, prva grupa lovaca mogla bi biti uništena dok druga grupa bude spremna. To je začarani krug.

Prema Njujork tajmsu, i ukrajinski i američki vojni zvaničnici identifikovali su ograničen broj pilota sposobnih za F-16 kao glavnu prepreku.

Pored toga, neophodan je značajan broj obučenog pomoćnog osoblja.

"Ne radi se samo o pilotima", rekao je u junu general Čarls Braun mlađi, predsednik Združenog generalštaba i bivši pilot F-16. "Obuka servisera i tehničara takođe igra ključnu ulogu."

Zvaničnici su obećali Ukrajini najmanje jednu eskadrilu F-16 (ukupno 20 aviona) do 2024. godine, iako bi stvarni broj mogao biti manji, navodi Telegraf.

Kako je izvestio Vašington post, pozivajući se na ukrajinske i zapadne zvaničnike, nema dovoljno obučenih pilota da bi se ravnoteža okrenula u korist Ukrajine, a avioni neće biti spremni za trenutno raspoređivanje na liniji fronta.

Glavni razlog je taj što ukrajinski komandanti planiraju da koriste F-16 u odbrani.

S obzirom da Rusija održava nadmoć u vazduhu i uspostavlja robusne sisteme protivvazdušne odbrane duž linija fronta, raspoređivanje ovih mlaznjaka u blizini neprijateljske teritorije bilo bi previše opasno.

"Nećemo ih koristiti previše blizu Rusa", ​​objasnio je ukrajinski zvaničnik za Vašington post, ističući pretnju od ruske protivvazdušne odbrane.
 

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: