Svet 11

30.07.2024.

9:20

Zazvonio telefon: "Halo, ovde Moskva. Znamo za tajnu operaciju"

"Njujork tajms" otkriva da je ruski ministar odbrane zvao svog američkog kolegu, ranije ovog meseca, kako bi razgovarali o "ukrajinskoj operaciji".

Izvor: Njujork tajms, Blic

Zazvonio telefon: "Halo, ovde Moskva. Znamo za tajnu operaciju"
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Podeli:

Međutim, kako se navodi, ono što se dogodilo kasnije ostaje nejasno.

Podseća se da je, otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, američki ministar odbrabe Lojd Ostin razgovarao telefonom s ruskim ministrom odbrane svega pet puta – skoro uvek na inicijativu Pentagona, a često u pokušaju da izbegne pogrešne procene koje bi mogle dovesti do eskalacije konflikta.

Štaviše, piše "Njujork tajms", Ostin je kontaktirao novog ruskog ministra odbrane Andreja Belousova svega nekoliko nedelja ranije, 25. juna, u pokušaju da zadrži linije komunikacije otvorenima, kako je rekao Pentagon. To je bio prvi telefonski poziv između njih dvojice otkako je Belousov zamenio Sergeja Šojgua na funkciji u maju.

Sada je Belousov 12. jula pozvao Ostina da mu prenese upozorenje, tvrde dva američka i još jedan zvaničnik koji su obavešteni o tom pozivu. Rusi su, kako se navodi, detektovali tajnu ukrajinsku operaciju protiv Rusije za koju su verovali da je imala blagoslov Amerike.

EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

Belousov je pitao Ostina da li je Pentagon bio svestan zavere i njenog potencijala da podigne tenzije između Moskve i Vašingtona, navodi "Njujork tajms".

List dodaje da su zvaničnici Pentagona bili iznenađeni optužbama i nesvesni bilo kakve zavere, rekla su dva anonimna američka zvaničnika.

Ali, šta god da je Belousov otkrio, dovoljno je ozbiljno shvaćeno da su Amerikanci kontaktirali Ukrajince i, suštinski, rekli "ako razmišljate da uradite ovako nešto – nemojte". Ovo su rekla sva tri zvaničnika, ističe "Tajms", a prenosi Blic.

List navodi da, uprkos velikoj zavisnosti Kijeva od podrške SAD, ukrajinski zvaničnici nisu uvek transparentni sa svojim američkim kolegama u vezi svojih vojnih operacija, a posebno onima protiv ruskih meta iza neprijateljskih linija. Te operacije su, kako piše "Tajms", frustrirale američke zvaničnike koji veruju da nisu značajno poboljšali ukrajinski položaj na bojnom tlu ali da su rizikovali otuđivanje evropskih saveznika i proširenje rata

List navodi da su operacije koje su uznemirili SAD u protekle dve godine uključivale napad na rusku vazdušnu bazu na zapadnoj obali Krima, eksplozija kamiona kojom je uništen deo Krimskog mosta koji povezuje Rusiju sa poluostrvom, te napadi dronovima duboko u ruskoj teritoriji.

Uprkos poricanju SAD, ruski zvaničnici javno insistiraju da takvi udari ne bi mogli da se dogode bez američkog odoravanja i podrške.

Da li je navodna ukrajinska zavera ovog meseca bila stvarna i neizbežna i dalje je nejasno, kao i to koji je oblik mogla da poprimi. Zvaničnici Pentagona i Bele kuće kažu da se ništa nije dogodilo – još uvek, navodi "Tajms", dodajući da su oni odbili da detaljno opišu poziv ali da su istakli potrebu za dijalogom među suprotstavljenim stranama

Da je do poziva došlo potvrdili sui z Bele kuće, kao i iz ruskog Ministarstva odbrane. Zvanična Moskva je tada saopštila da je "razgovarano o pitanju sprečavanja bezbednosnih pretnji i smanjenju rizika od moguće eskalacije". Ali, u saopštenju se ne pominje navodna ukrajinska tajna misija.

Ukrajinski zvaničnici su odbili da komentarišu slučaj. I Kremlj je odbio da komentariše na zahtev "Tajmsa", dok rusko Ministarstvo odbrane nije reagovalo na isti.

Redak pogled iza kulisa osetljivog razgovora između ministara odbrane ilustruje koliko je mnogo toga više u privatnim razgovorima između ameribeluosov

EPA-EFE/LILLIAN SUWANRUMPHA / POOL

čkih i ruskih zvaničnika nego što se otkriva javnosti, kao i kako SAD i Rusija pokušavaju da iza kulisa upravljaju rizicima eskalacij

Ostin i Belousov su "razmenili stavove o situaciji oko Ukrajine", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane u vezi istog poziva. Dodaje se da je Belousov "ukazao na opasnost dalje eskalacije situacije u vezi sa kontinuiranim snabdevanjem Oružanih snaga Ukrajine američkim oružjem".

Ali, dva zvaničnika upoznata sa pozivom rekla su da je Ostin takođe upozorio ruskog kolegu da ne preti američkim trupama u Evropi usred rastućih tenzija u Ukrajini.

Oko četiri dana kasnije, navodi "Tajms", američki odbrambeni zvaničnici su podigli nivo bezbednosne uzbune u vojnim bazama u Evropi kao odgovor na nejasne pretnje Kremlja zbog ukrajinske upotrebe dugodometnog oružja na ruskoj teritoriji. Američki zvaničnici su rekli da nisu prikupljeni nikakvi konkretni obaveštajni podaci o mogućim ruskim napadima na američke baze.

Svaki takav napad Rusije - otvoren ili prikriven - predstavljao bi značajnu eskalaciju njenog rata u Ukrajini.

Do sada nijedna američka baza nije bila meta tih napada, ali su američki zvaničnici rekli da bi podizanje nivoa uzbune pomoglo da se osigura da pripadnici službi ostanu budni, navodi "Njujork tajms".

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: