Svet 17

30.07.2024.

23:45

Rat – dan 888: Odjekuju eksplozije; Novi udarac za Ukrajinu

Rat u Ukrajini – 888. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 888: Odjekuju eksplozije; Novi udarac za Ukrajinu
Shutterstock/zef art

Podeli:

Novi udari ukrajinskih snaga na Kursku oblast. Moskva tvrdi da su ruske snage zauzele naselje Vovče u Donjeckoj oblasti.

Završeno

22:43

Udar za udarom, sve gori
  • Eksplozija u Odesi, gori skladište goriva, javljaju mediji.
  • Eksplozije u Kijevu i Poltavi, javljaju ukrajinski mediji.

21:05

Zelenski: Novi PVO sistemi u Ukrajini u avgustu, septembru i oktobru

Dodatni PVO sistemi stići će u Ukrajinu u avgustu, septembru i oktobru, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na sastanku članova Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti iz oblasti Rivne, preneo je Ukrinform.

On je naglasio da je prioritet da se zaštite industrijski i privredni centri u zemlji.

''Zahvaljujući našem radu i partnerima povećavamo broj sistema Patriot, ali i drugih sistema. Stoga ćemo nastaviti da radimo u ovom pravcu. A u avgustu, septembru i oktobru stižu PVO sistemi našoj državi'', rekao je Zelenski.

Na sastanku članova Kongresa učestvovalo je ukupno više od 120 ljudi, među kojima i vladini zvaničnici, predstavnici lokalnih vlasti, preduzeća i banaka, a razgovaralo se o odbrani, regionalnoj saradnji, uređenju školskih prihvatilišta i situaciji u energetskom sektoru.

21:04

Odjeknule eksplozije

Eksplozije odjeknule u Hersonu i Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.
 

18:07

Predsednik Finske: Vreme je za početak pregovora Ukrajine i Rusije

Predsednik Finske Aleksandar Stub izjavio je danas da je Ukrajina sada u jačoj poziciji nego pre nekoliko meseci i ocenio da je ovo dobar trenutak za početak pregovora.

"Došli smo do tačke kada treba da počnu pregovori. Realnost je da ako želite da uključite Kinu i zemlje globalnog juga, Rusija takođe mora da bude uključena", rekao je finski lider u intervjuu za francuski Mond.

16:19

Ukrajina nema šanse?

Ukrajinski vojnici neće uspeti da spreče napredovanje ruskih snaga, izjavio je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Igor Romanjenko u intervjuu za Jutjub kanal "Politeka onlajn“.

"Zapravo, prvi zadatak strateške odbrambene operacije je zaustavljanje napredovanja ruskih jedinica, koje one izvode od kraja prošle godine. U ovom trenutku mi to ne uspevamo“, požalio se on.

Ukrajinski general smatra da bi u najskorije vreme uspesi Rusije mogli dostići strateške razmere.
 

16:19

Proizvodnja FPV dronova u Rusiji naglo je porasla na četiri hiljade jedinica dnevno, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov u okviru posete trupama Moskovskog vojnog okruga.
 

14:39

Zapad obećao Zelenskom da će ga učiniti "osvajačem Rusije"? Zaharova: Istrošio je svoj adut

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, odbacivanjem sporazuma iz Minska, zamenio svoj adut obećanjima Zapada da će ga učiniti "osvajačem Rusije".

Opširnije pročitajte OVDE.

14:38

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, Kongresu i dvema vodećim američkim partijama, kao i celom američkom narodu što su objavili dva paketa vojne pomoći u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dolara.

14:35

14:33

Meloni: Kina može da odigra ključnu ulogu u postizanju mira

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja boravi u poseti Kini, izjavila je da je tokom jučerašnjeg razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom vrlo jasno razmotreno pitanje kineske podrške Rusiji.

"Mi smo zajedno pokušali da odredimo prirodu interesa svih strana", rekla je Meloni, a prenosi ANSA.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: