Svet 1

12.03.2024.

22:47

"Putinu se ovo neće svideti..."

Bivši američki predsednik Bil Klinton branio je na konferenciji u Pragu odluku o širenju NATO prema istoku pre 25 godina tokom njegovog mandata.

Izvor: Jutarnji.hr

"Putinu se ovo neće svideti..."
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

"Ponekad jednostavno morate da reskirate i to je ono što su svi uključeni pre 25 godina odlučili da urade," rekao je Klinton.

"Mislim da je to bilo dobro ulaganje. Učinili smo ispravnu stvar i proširili NATO koji nastavlja da se širi," dodao je on.

Tri bivše članice Varšavskog pakta, saveza kojim je dominirao Sovjetski Savez, ušle su u NATO 12. marta 1999. Varšavski pakt raspušten je sredinom 1991. godine. Bivši američki predsednik rekao je i da zapad mora da stoji uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije.

Ipak, izrazio je nadu da će s vremenom biti drugih opcija.

"Verovatno mu se neće svideti što ovo govorim, ali predsednik Vladimir Putin neće živeti večno, kao ni ja," rekao je Bil Klinton.

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO zanemarilo ruske bezbednosne interese, Klinton je naglasio da je pokušao tokom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001, da privuče Ruse kroz Veće NATO-Rusija.

"Ponudili smo im priliku da učestvuju", rekao je.

Češki predsednik Petr Pavel Klintonu je uručio češki orden Tomaša Masarika. Češki i nemački avioni preletali su iznad Praga kako bi se obeležila godišnjica ulaska tri zemlje u NATO.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: