Svet 1

29.07.2024.

19:24

Objavljen šokantan izveštaj: Jeziva saznanja, žrtve su i devojčice od 9 godina

Objavljeni šokantni delovi istrage sprovedene tokom građanskog rata u Sudanu. Silovane i devetogodišnje devojčice.

Izvor: Klix.ba

Objavljen šokantan izveštaj: Jeziva saznanja, žrtve su i devojčice od 9 godina
Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Podeli:

Kako piše Gardijan, a prenosi Klix, istraga je dokumentovala rasprostranjenost seksualnog nasilja u Kartumu, odnosno da su naoružani muškarci iz ozloglašene RSF milicije u glavnom gradu Sudana grupno silovali nebrojene žene i devojke, od kojih su neke bile mlađe od devet godina.

Neki od napada pripadnika paravojne formacije Snaga za brzu podršku (RSF) bili su toliko brutalni da su žene i devojke umrle "zbog nasilja povezanog s činom silovanja", pokazalo je istraživanje Hjuman rajts voča.

Izveštaji žena i devojaka u oblastima Kartuma, koje su pronađene kod pripadnika RSF-a, ukazuju na to da su mnoge bile otete, mučene i zatvorene kao seksualni robovi. Majke su silovane pokušavajući da zaštite svoje kćerke, a osim toga su prisiljene na seks i u zamenu za hranu.

"RSF je silovao, grupno silovao i naterao na brak bezbroj žena i devojaka u stambenim područjima glavnog grada Sudana", rekla je Laeticia Bader, direktorka HRW-a.

Ubrzo nakon što je pre 15 meseci izbio građanski rat između RSF-a i sudanske vojske, RSF je zauzeo delove Kartuma i njegove bratske gradove, Omdurman i Severni Kartum. Pristup glavnom gradu je od tada otežan sukobima, ali su istraživači HRW-a intervjuisali 42 pružaoca nege, socijalne radnike, advokate i volontere hitne pomoći u Kartumu kako bi ustanovili kako se postupalo sa ženama i devojčicama.

Dokumentovano je da su najmanje 262 osobe preživele seksualno nasilje, starosti između devet i 60 godina.

U nekoliko navrata, borci RSF-a su silovali i volontere hitne pomoći koji su pokušavali da pomognu preživelima seksualnog nasilja, navodi se u izveštaju.

Podeli:

Tagovi

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: