Svet 2

29.07.2024.

11:50

Putinov plan propao, katastrofalni rezultati? Peskov zagrmeo: Budućnost Rusije je ugrožena

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je stopu rađanja u Rusiji kao "katastrofalno nisku", upozorivši 26. jula da predstavlja ozbiljnu pretnju za budućnost zemlje, ali ta stopa i dalje nije tako loša kao najgore stope u Evropi.

Izvor: intellinews

Putinov plan propao, katastrofalni rezultati? Peskov zagrmeo: Budućnost Rusije je ugrožena
Profimedia

Podeli:

Kako je objavio bne IntelliNjuz u prilogu, predsednik Vladimir Putin se fokusirao na poboljšanje demografije Rusije od svog prvog dana na funkciji.

Rusija je patila od demografskog kolapsa tokom haosa 1990-ih i uprkos kratkom oporavku u godinama procvata nultih godina, stanovništvo je i dalje u padu.

Putin je poboljšanje demografije naveo kao jedan od ključnih ciljeva svog programa Nacionalnih projekata 2.1, poznatog i kao majski dekret.

On se nedavno osvrnuo na ovo demografsko pitanje u uredbi koja se fokusirala na ciljeve nacionalnog razvoja. Trenutna ukupna stopa fertiliteta u Rusiji iznosi približno 1,4, što je Peskov primetio uporedivo sa niskim nivoima u Evropi i Japanu.

Španija, Italija i Poljska imaju neke od najgorih stopa fertiliteta u Evropi, 1,16, 1,24 i 1,29, respektivno. Francuska, Rumunija i Turska imaju neke od najboljih stopa u Evropi sa 1,79, 1,71 i 1,63 respektivno.

Nemačka je u sredini i u rangu sa Rusijom sa 1,46, a japanski fertilitet je bio 1,30 živorođenih po ženi u 2021.

Ne postoji zemlja u EU koja ima stopu fertiliteta koja je iznad stope zamene od 2,1 koja je potrebna da bi se održala veličina stanovništvo stabilno.

Ukrajina ima katastrofalno nisku stopu nataliteta od 1,1, kada ju je poslednji put zabeležio Eurostat 2019. godine.

Stanovništvo Ukrajine je prošle godine palo na 29 miliona duša, nakon što je stopa nataliteta pala na najniži nivo u poslednjih 300 godina.

UN su nedavno predvidele da će se stanovništvo Ukrajine pasti na samo 15 miliona ljudi do 2050. u odnosu na predratni vrhunac od 45 miliona.

Govoreći na medijskom forumu u blizini Moskve, Peskov je istakao hitnost preokretanja ovog trenda, ističući da Rusija, najveća zemlja na svetu po površini, doživljava pad stanovništva.

"Ovaj trend se može preokrenuti samo povećanjem stope fertiliteta", naveo je Peskov, dodajući da žene koje imaju troje ili više dece treba smatrati "herojima", poredeći ih sa vojnim veteranima ili naučnicima koji otkrivaju lekove za smrtonosne bolesti.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: