Svet 0

29.07.2024.

8:35

Amerikanci su drhtali od njega: Rusi najavili revoluciju i izgledaće kao legendarni Jak-141

Ruski izvori brujaju o potencijalnom prodoru u vojnoj avijaciji: razvoju borbenog aviona šeste generacije sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja (VTOL).

Izvor: bulgarianmilitary

Amerikanci su drhtali od njega: Rusi najavili revoluciju i izgledaće kao legendarni Jak-141
Profimedia

Podeli:

Iako Rostec, državna ruska odbrambena kompanija, i dalje ne govori, upućeni kažu da je ideja potekla iz Projektnog biroa Jakovljeva, pionira u tehnologiji VTOL.

Jakovljev razmišlja da skine prašinu sa nacrta Jak-141, prvog supersoničnog VTOL aviona na svetu, koji je prvi put leteo 1987, piše "Top War".

Ovaj avion, prvobitno zasnovan na dizajnu Jak-36 iz 1950-ih, mogao bi da posluži kao osnova za ruski lovac sledeće generacije.

Jak-141 je bio revolucionarni projekat, sposoban da deluje sa nosača aviona i da postiže nadzvučne brzine pri izvođenju vertikalnih poletanja i sletanja. Prvi put je uzleteo u nebo 9. marta 1987. i ostaje značajna prekretnica u istoriji ruske avijacije.

Pošto se rusko vazduhoplovstvo suočava sa izazovima u Ukrajini, u toku su razgovori o razmeštanju borbenog aviona sledeće generacije do 2050. godine.

Međutim, stručnjaci su skeptični u pogledu izvodljivosti ovog plana, s obzirom na poteškoće koje Rusija ima sa svojom trenutnom generacijom stelt lovaca.

"To je fantazija", primetio je nedavno Pavel Luzin, stručnjak za rusku odbrambenu industriju.

"Iako bi neki vladini zvaničnici mogli da veruju da je to ostvarivo, to je daleko od stvarnosti. Imitacija istraživanja i razvoja u ovoj oblasti je samo fasada za obezbeđivanje finansiranja, ali iza toga nema ničeg suštinskog."

Uprkos tome, ova tema se često pojavljuje u ruskim medijima, koji često podstiču nacionalizam hvaleći superiornost ruskog naoružanja.

"Trenutno istražujemo koncept aviona šeste generacije, sprovodimo početna istraživanja i konsultujemo se sa vojnim stručnjacima", objasnio je Jevgenij Fedosov, naučni direktor Državnog istraživačkog instituta za vazduhoplovne sisteme, u kolumni za TASS.

"Takav avion bi mogao biti spreman do 2050. godine, ali moramo da razumemo prirodu budućih sukoba čak i danas", rekao je on.

Nije nemoguće

Vredi napomenuti debatu o prednostima i nedostacima ruskih borbenih aviona šeste generacije. Uz SAD i Kinu, Rusija ostaje glavni igrač u razvoju lovca, zahvaljujući svojoj značajnoj bazi istraživačkih i dizajnerskih instituta.

Međutim, Rusija trenutno zaostaje i za SAD i za Kinom.

Trenutno se ruska borbena avijacija u velikoj meri oslanja na lovce četvrte generacije, koji su prvenstveno razvijeni 1980-ih i doživljavaju kontinuirane nadogradnje.

Ovi unapređeni lovci se često prikazuju kao novi koncepti. Uprkos "divnim sposobnostima" ovih aviona koje su reklamirali sami Rusi, oni tek treba da obezbede vazdušnu nadmoć nad Ukrajinom. Ali pričati o lovcu šeste generacije je pomalo neozbiljno kada se lovac za koji su tvrdili da je Su-57 pete generacije imao epizodno pojavljivanja u ratu i njegovo jedino pojavljivanje u vest (sa nekim slikama kao dokazom) bila je kada je ukrajinski dron napao prizemljeni Su-57 pre nedelju dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: