Svet 27

29.07.2024.

23:59

Rat – dan 887: Više od 700.000 ubijenih; Ukrajinci upozoreni; Serija napada

Rat u Ukrajini – 887. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 887: Više od 700.000 ubijenih; Ukrajinci upozoreni; Serija napada
Profimedia

Podeli:

Završeno

22:34

Nemoćni su?

Njujork tajms utvrdi da će 2024. Ukrajina moći da koristi najviše deset lovaca F-16, pošto zemlja nema dovoljno obučenih pilota.
 

22:33

Više od 700.000 ubijenih

Gubici ukrajinskih snaga tokom specijalne vojne operacije premašili su 700.000 ljudi, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Ruske Federacije, komandant specijalnih snaga Ahmat general-major Apti Alaudinov.

Kako je istakao, ta cifra početkom godine iznosila je 600.000 ljudi.
 

20:29

Javio se Zelenski: Postoji plan

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da postoji plan kako će se deficit električne energije postepeno popunjavati.

On je dodao da su energetska pitanja bila prioritet tokom današnjeg obilaska linija fronta u Harkovskoj i Poltavskoj oblasti.

"Energija je uvek jedno od prvih pitanja. Imamo ideju kako će se postepeno, korak po korak, popunjavati deficit struje, državni službenici imaju jasne zadatke, a odgovornost je lična. Prebroditi zimu je nešto što sada planiramo", naglasio je Zelenski u večerašnjem video-obraćanju, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, radi se i na konfiguraciji protivvazdušne odbrane, "kako bi Harkovska oblast i drugi regioni imali veću zaštitu od ruskih udara".

19:48

Bitka dronova

17:57

Nemačka poslala Ukrajini još osam "Leopard" tenkova

Berlin je poslao u Ukrajinu još osam tenkova Leopard 1A5, zajedno sa rezervnim delovima u okviru zajedničkog projekta sa Danskom, navodi se na sajtu nemačke vlade.
 

14:37

Javili se Rusi: Zauzeto

Ruska vojska zauzela je selo Volčje u samoproglašenoj Donjeckoj narodnoj republici (DNR), saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Jedinice grupe "Centar" preuzele su kontrolu u ovom selu i poboljšale taktičku situaciju, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Tass. Ruska vojska juče je preuzela kontrolu u dva sela, Progres i Jevgenovka, na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), javila je agencija RIA Novosti.

Jevgenovka je selo na zapadnom obodu Očeretinske visoravni, dok je Progres lociran severno od nje, na jednom od pravaca odbrane ukrajinskih oružanih snaga u blizini reke Volča, navodi agencija.

14:11

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Grupa "Sever" je u prethodna 24 časa uništila pet ukrajinskih brigada i odbila pet kontranapada. Gubici ukrajinske vojske iznose više od 220 vojnika, a uništeno je oklopno borbeno vozilo "kirpi", tri kamioneta, samohodna artiljerijska jedinicu "pancerhaubice-2000", top "hijacint B" i haubica D-30. Osim toga, uništena je stanica za elektronsko ratovanje "anklav N", protivbaterijska radarska stanica AN/TPKu-36 i skladište municije;

Grupa "Istok" je tokom prethodnog dana poboljšala položaje na prednjem delu fronta. Poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika, uništen je tenk, pet automobila, dve haubice FH-70 i haubica M198;

U zoni odgovornosti grupe "Jug" poginulo je i ranjeno do 570 ukrajinskih vojnika, a uništeno je pet skladišta municije. Odbijena su dva kontranapada, a uništena tri vozila, samohodno artiljerijsko oruđe "paladin" američke proizvodnje, haubica M777, haubica "msta B", tri topa D-20, tri haubice D-30 i top L-119, stanica za elektronsko ratovanje "anklav N" i pet skladišta municije;

Ruske snage grupe "Zapad" uništile su dva tenka i četiri skladišta municije. Poginulo je i ranjeno do 480 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, oklopni transporter M113, 14 automobila, haubica „msta B“, top D-20, samohodna artiljerijska jedinica "gvozdika", dve haubice D-30, topovi M119 i L-119. Uništena su četiri skladišta municije;

Ruske PVO snage su tokom prethodna 24 časa oborile dve avionske bombe "hamer", pet raketa "hajmars" i 68 ukrajinskih dronova;

Grupa snaga "Centar" uništila je formacije šest ukrajinskih brigada. Odbijeno je osam kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 400 ukrajinskih vojnika. Jedinice grupe oslobodile su naselje Volčje u DNR i poboljšale taktički položaj. Uništen je tenk, tri oklopna borbena vozila, uključujući borbeno vozilo pešadije "bredli", pet automobila, haubica M777, dve haubice D-30 i protivoklopni top "rapir";

Udarom vođene bombe težine 1500 kilograma uništena je baza ukrajinskih snaga u Velikoj Novoselovki u DNR;

Ruske snage uništile su na aerodromu jurišni avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i dva radara.
U zoni odgovornosti grupe "Dnjepar" poginulo je i ranjeno do 85 ukrajinskih vojnika, a uništeno borbeno vozilo pešadije, pet automobila, dve haubice M777, stanica za radioelektronsko ratovanje "anklav N" i dva skladišta municije.
 

13:25

13:16

Zelenski na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je u ponedeljak komandno mesto prve linije u severoistočnom regionu Harkova.

"Smer Harkov. Ispred komandnog mesta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine, u oblasti Vovčanska", rekao je Zelenski u saopštenju na mreži Iks.

On je istakao da je čestitao osoblju Snaga za specijalne operacije povodom Dana Snaga za specijalne operacije zemlje i da je tokom posete uručio i državna priznanja.

"Zahvalan sam na njihovoj hrabrosti i herojskim operacijama iza neprijateljskih linija, kao i tokom odbrane i deokupacije naših gradova i sela", dodao je on.
 

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: