Svet 0

28.07.2024.

16:09

Osuđeno 12 zvaničnika

Libijski sud osudio je 12 zvaničnika na zatvorske kazne u trajanju od devet do 27 godina zbog urušavanja brana u gradu Derni zbog velikih poplava prošle godine kada je poginulo hiljade stanovnika, saopštio je danas državni tužilac.

Izvor: Tanjug

Osuđeno 12 zvaničnika
Shutterstock/vmargineanu

Podeli:

U saopštenju se navodi da je Apelacioni sud u Derni osudio 12 zvaničnika koji su bili odgovorni za održavanje brana u zemlji, a da su četiri službenika oslobođeni optužbi, preneo je Rojters.

Sudski izvor rekao je za britansku agenciju da su službenici osuđeni za nehat, ubistvo s predumišljajem i rasipanje državnog novca i da imaju pravo na žalbu.

Derna, primorski grad sa 125.000 stanovnika, razorena je u katastrofalnim  poplavama prošlog septembra izazvanim velikim padavinama koje je donela oluja "Danijel".

Hiljade ljudi je poginulo, a hiljade se i dalje vode kao nestale nakon što je poplava uništila brane i cele gradske kvartove.

Prema Svetskoj banci, Ujedinjenim nacijama i EU, poplave u Derni pričinile su štetu od 1,8 milijardi dolara.

Poplave su delimično izazvane zbog lošeg održavanja brana tokom više od decenije sukoba u Libiji.

Libija je od 2014. godine podeljena između rivalskih centara moći koji vladaju na istoku i zapadu zemlje nakon što je sa vlasti svrgnut libijski lider Muamer el Gadafi u pobuni koju je podržao NATO 2011. godine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: