Svet 11

28.07.2024.

14:08

Masakr: Vagnerovci upali u zasedu

Desetine ruskih plaćenika, pripadnika zloglasne Vagnerove grupe, ubijeno je u Maliju, potvrdili su zvanični izvori.

Izvor: Dnevnik.hr

Masakr: Vagnerovci upali u zasedu
EPA-EFE/ANTON MATROSOV

Podeli:

Tuarezi su napravili zasedu za Vagnerovce, pobunjenici koji su proglasili nezavisnu državu u tom delu Malija i bore se protiv vlasti, koja je angažovala Vagnerovu grupu.

Okršaj se dogodio u selu blizu granice sa Alžirom, a prema nekim izvorima bliskim porodici Vagner, ceo konvoj sa ruskim plaćenicima i pripadnicima vladinih snaga pao je u zamak.

Među ubijenima je i Anton Jelizarov zvani Lotos, koji je takođe komandovao napadima na Bahmut 2023. godine. Lotos je na glasu kao najviši vojni komandant cele Vagnerove grupe. Posle smrti njihovog vođe Jevgenija Prigožina, Jelizarov je trebalo da stane na čelo svih Vagnera, ali se od toga odustalo, pa je formalno ostao Vagnerov drugi čovek.

Neki ruski ratni blogeri na Telegram kanalima povezanim sa ruskim obaveštajnim službama tvrde da je poginulo dvadesetak Vagnerijanaca. Međutim, u nekim drugim grupama na Telegramu čovek koji tvrdi da je bio komandant jedinice tvrdi da je mrtvih bilo znatno više.

"Trenutno je, prema mojim informacijama, ubijeno između 80 i 200 ljudi. Više od 15 njih je zarobljeno. To su ruski drugovi, vojnici koji zastupaju ruske interese“, napisala je osoba koja se objavljuje pod nadimkom Rusič.

Prema nekim drugim procenama, zarobljeno je između 17 i 50 boraca.

Jedan od ubijenih je Nikita Feđanin, moderator Telegram kanala Siva zona, gde se objavljuju vesti vezane za Vagnerovu grupu. Na društvenim mrežama ima mnogo snimaka, a jedan od njih prikazuje telo Feđanina.

Na ostalim snimcima vide se tela mrtvih vojnika među oklopnim vozilima koja su bila deo napadnutog konvoja, kao i oborenog helikoptera Mi-24. Te snimke još nije potvrdio nezavisni izvor.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: