Svet 11

28.07.2024.

13:23

"Biće krvoprolića": Gotov je?

Ankete pokazuju da bi nedeljni predsednički izbori u Venecueli mogli da okončaju 25-godišnju vladavinu predsednika Nikolasa Madura.

Izvor: Klix.ba

"Biće krvoprolića": Gotov je?
EPA-EFE/MIGUEL GUTIERREZ

Podeli:

Tenzije su visoke jer je opozicija upozoravala na moguće nepravilnosti, a aktuelni predsednik je zapretio „prolivanjem krvi” ukoliko njegov protivkandidat Edmundo Gonzales Urutija bude izabran, nailazeći na osudu svetskih lidera, uključujući Brazilca Luiza Inasija Lulu da Silvu.

Venecuelanci glasaju u nedelju između kontinuiteta predsednika Nikolasa Madura ili promene forme njegovog rivala Edmunda Gonzalesa Urutije usred visokih tenzija nakon što je sadašnji predsednik zapretio da će biti "krvoprolića“ ako izgubi, što ankete pokazuju verovatno.

Zabrinutost je povećana kada je Karakas u poslednjem trenutku blokirao nekoliko međunarodnih posmatrača, uključujući četiri bivša predsednika čiji je avion u petak zadržan u Panami.

Maduro (61) je optužen da je zatvarao kritičare i uznemiravao opoziciju u klimi rastućeg autoritarizma.

On traži treći šestogodišnji mandat na čelu nekada bogate naftne države u kojoj je BDP pao za 80 odsto za deceniju, primoravši više od sedam miliona od 30 miliona njenih građana da emigrira.

Prema nezavisnim anketama, Maduro znatno zaostaje za izazivačem Gonzalesom Urutijom, ali računa na lojalnu izbornu mašineriju, vojno rukovodstvo i državne institucije u sistemu dobro uspostavljenog političkog pokroviteljstva.

Na osnovu sopstvenih podataka, za režim se takođe kaže da je siguran u pobedu.

Gonzales Urutia, 74-godišnji bivši diplomata, kandiduje se da zameni veoma popularnu opozicionu liderku Mariju Korinu Mačado, koju su institucije lojalne Maduru isključile iz trke.

Oko 21 milion Venecuelanaca registrovano je za glasanje na 30.000 biračkih mesta.

Vlada je rasporedila desetine hiljada snaga bezbednosti i uvela pojačane granične kontrole i zabranu javnih okupljanja i protesta.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: