Svet 8

28.07.2024.

10:45

"Prekoračili su sve crvene linije": Pokreću sveopšti rat?

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je da je Hezbolah istureni položaj Irana u Libanu i da je ta libanska militantna organizacija jučerašnjim masakrom, u kojem je ubijeno 12 dece na Golanskoj visoravni, prekoračio sve crvene linije.

Izvor: Tanjug

"Prekoračili su sve crvene linije": Pokreću sveopšti rat?
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Hezbolah je juče izveo masakr u Madždal Šamsu ubijajući nedužnu decu i tinejdžere dok su igrali fudbal, naveo je portparol izraelskog MSP-a Oren Marmorstein na društvenoj mreži X.

On je dodao da je Hezbolah, produžena ruka Irana, usmerio vatru prema civilnoj populaciji.

Hezbolah ne razlikuje Jevreje od onih koji to nisu i njihov cilj je da ubije građane Izraela bez obzira na to ko su. Suprotno od svog demantija, Hezbolah je subjekat koji je nesumnjivo odgovoran za jučerašnji masakr. Raketa koja je ubila naše dečake i devojčice je iranska raketa i Hezbolah je jedina teroristička organizacija koja ima takve u svom arsenalu, naveo je Marmorstajn.

"Nema sumnje da je Hezbolah prešao sve crvene linije ovde i odgovor će biti odraz toga. Približavamo se trenutku u kojem ćemo se suočiti sa sveopštima ratom", izjavio je ministar spoljnih poslova Izraela za TV Kanal 12.

"Ovo nije sukob jedne vojske sa drugom, ovde se radi o tome da teroristička organizacija namerno puca na civile. Izrael ima pravo da izvrši svoju dužnost i deluje u samoodbrani, i odgovoriće na masakr", poručio je portparol izraelskog MSP.

On je dodao da svet sada mora punu odgovornost pripisati Iranu i njegovim terorističkim posrednicima Hezbolahu, Hamasu i Hutima.

Marmorstajn je ukazao da svet treba da označi Iransku revolucionarnu gardu kao terorističku organizaciju, uvede snažne sankcije Iranu i proglasi Hezbolah za terorističku organizaciju odgovornu za masakr nad decom.

Jedini način da svet spreči totalni rat koji bi bio razoran i po Liban je da prinudi Hezbolah da primeni rezoluciju Saveta bezbednosti 1701. Sada je poslednji trenutak da se to uradi diplomatskim putem, zaključio je on.

Izraelske vlasti okrivile su libansku militantnu grupu Hezbolah koju podržava Iran za raketni napad na fudbalski stadion u selu Madždal Šams na Golanskoj visoravni, u kojem je juče poginulo 12 dece i tinejdžera uzrasta 11 do 16 godina.

Izraelska vojska saopštila je da su njeni avioni noćas izveli napada ne ciljeve Hezbolaha na jugu Libana.

Hezbolah je negirao odgovornost za napad.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: