Svet 8

27.07.2024.

22:30

Evropu čeka "pakao": Stiže novi toplotni talas i ekstremne temperature

U julu su se nastavili toplotni talasi širom južne i Istočne Evrope. ali se čini da se talas sada širi i ka zapadu, najavljuje stranica Severe Weather Europe.

Izvor: telegraf

Evropu čeka "pakao": Stiže novi toplotni talas i ekstremne temperature
Profimedia

Podeli:

U članku o toplotnim talasima koji slede tvrde kako da će se veći deo zapadne Evrope uskoro suočiti s kratkom, ali intenzivnim toplotnim talasom, uporedo s početkom Olimpijskih igara 2024. Topli oblak vazdušne mase uskoro bi trebalo da u delove Francuske donese temperature od +40 stepšeni Celzijusa, a u Španiji od čak +45 stepeni.

"Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature će tokom poslednjih dana u julu biti znatno iznad proseka širom južne, a posebno zapadne Evrope", piše u članku.

Temperature su tokom ove nedelje napokon pale, ali izgleda da to neće potrajati. Sredinom jula se nad Evropom ustalio produženi toplotni talas, koji je doneo dugotrajnu vrućinu i posebno ekstremne tople noći.

Međutim, novi topotni talas se pojačava i u nekim područjima, poput Zapadne Sahare i Pirenejskog poluostrva, je već postavio rekordne temperature, pa su tako Španija i Portugal ove nedelje zabeležile temperature i preko 45 stepeni.

"U sredu, 24. jula, u Madridu zabeleženo je do +42 °C, a na području Ciudad Universitaria +42,3 °C. Bilo je puno toplije u južnoj i jugozapadnoj Španiji, uključujući južni Portugal. U El Granadu u Španiji zabeleženo je 45,6 °C, dok je u  Alvegi u Portugalu izmereno 45,5 °C", piše u nastavku članka.

U Portugalu su i dnevne najniže temperature bile rekordne, jer u gradu Portalegreu one nisu mogle pasti ispod +28,6 stepeni.

Iako je Afrika navikla na visoke temperature u julu, ove godine one su bile istorijski visoke. U Tindoufu u Alžiru zabeležena je minimalna temperatura od +35,6 stepeni, a dnevni maksimum je iznosio +48 stepeni. Maroko je srušio nekoliko rekorda, pa je tako u Kasbi Tadl izmereno +48,3 stepena, a Beni Malal je izjednačio svoj rekord na +47,7.

Ovakvo vreme trebalo bi da se nastavi, ali i proširi širom Evrope, pa se tako od nedelje očekuje i vrhunac topotnog talasa krajem jula i početkom avgusta. Gornja granica će biti još viša, a posebno u zapadnom Sredozemlju, Francuskoj, Beneluksu i u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: