Svet 0

27.07.2024.

15:52

Sastali se Blinken i Vang Ji: SAd zabrinute zbog provokacije Tajvanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji sastali su se danas na marginama samita ASEAN u Laosu.

Izvor: Tanjug

Sastali se Blinken i Vang Ji: SAd zabrinute zbog provokacije Tajvanu
EPA-EFE/MAX SLOVENCIK

Podeli:

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da je Blinken preneo zabrinutost SAD zbog, kako kaže, nedavnih "provokativnih akcija" Pekinga kada je reč o Tajvanu.

Blinken i Vang su se, kako je rekao, složili da nastave razgovore o medjusobnim vojnim vezama, preneo je Rojters.
"U svakoj diskusiji, Tajvan je pitanje do kojeg im je najviše stalo. Oni ga vide kao... unutrašnje pitanje Kine, tako da on (Vang Ji) uvek ima šta da kaže o Tajvanu, kao što oni uvek imaju nešto da kažu javno", rekao je zvaničnik.

Dvojica zvaničnika razgovarali su sat i 20 minuta na marginama regionalnog samita u Laosu, u okvoru šestog sastanka od juna 2023, kada je Blinken posetio Peking.

Blinken je preneo Vangu da predsednik SAD Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris, veruju u važnost stabilnosti u američko-kineskim odnosima i da se mora poštovati poredak zasnovan na pravilima, dodao je zvaničnik.

Američki državni sekretar je, takodje, razgovarao o podršci Kine odbrambenoj industrijskoj bazi Rusije, ali nije dobio bilo kakva uveravanja od Vanga, naveo je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

"Sekretar je izrazio zabrinutost i ponovo je rekao da smo preduzeli akcije i nastavicemo da ih preduzimamo ako ne budemo videli odgovarajuce akcije na vašoj strani", rekao je zvaničnik.

Blinken je, takodje, izneo zabrinutost SAD u vezi sa ljudskim pravima u Hongkongu, na Tajvanu i Tibetu i naglasio potrebu za vecim napretkom Pekinga u borbi protiv narkotika, uključujuci fentanil koji dolaze iz Kine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: