Svet 0

27.07.2024.

15:25

Odobren zakon: Migranti postaju meta graničarima

Donji dom poljskog parlamenta odobrio je zakon kojim se olakšavaju uslovi za upotrebu oružja pripadnicima snaga bezbednosti koji čuvaju granice.

Izvor: Klix.ba

Odobren zakon: Migranti postaju meta graničarima
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Podeli:

Norma je odgovor na incidente na beloruskoj granici, gde su ih migranti nekoliko puta napali i čak ubili poljskog vojnika.

Novi zakon ima podršku javnosti, ali kritičari nevladinih organizacija kažu da krši ljudska prava migranata. Međutim, poljski ministar unutrašnjih poslova Tomaš Semoniak uveren je da je "zakon jasan signal podrške pripadnicima bezbednosnih službi koji se bore protiv agresije na granicama".

Odgovarajući na kritike, ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je da migranti nisu izbeglice koje traže azil, već "horde bandita koji pokušavaju da napadnu poljske vojnike", prenosi agencija.

Anketa IBRiS-a za dnevni list Rzeczpospolita pokazala je u to vreme da oko 86 odsto Poljaka veruje da vojnici treba da budu u stanju da koriste oružje da odbiju migrante koji koriste silu.

Poljska se od 2021. bori sa prilivom migranata na granici, za koji kaže da je deo hibridnog rata. Varšava i Evropska unija tvrde da su krizu organizovali Belorusija i njen saveznik Rusija, koja dovodi migrante iz Srednjeg regiona. Istok i Afrika do granice. I Minsk i Moskva to poriču. Međutim, prema podacima poljskog Ministarstva unutrašnjih poslova, 17.000 migranata pokušalo je da pređe granicu između Belorusije i Poljske od početka ove godine.

Ogorčenje u Poljskoj izazvalo je delovanje vojne policije, koja je uhapsila i sa lisicama na rukama odvela trojicu vojnika koji su u samoodbrani ispalili hitac upozorenja u vazduh, a zatim u zemlju zbog približavanja grupe od petorice desetak naoružanih migranata koji su se približavali naoružani raznim ubodnim predmetima. Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Siemonijaka, novi zakon će "sprečiti takva besmislena hapšenja".

Poljsku je šokirao i slučaj 28. maja kada je migrant napao vojnika kod metalne barijere na beloruskoj granici. Dok je to činio, provukao je ruku kroz čeličnu ogradu i ubo vojnika između rebara. Uprkos hitnoj medicinskoj pomoći i naknadnom prebacivanju u bolnicu u Varšavi, 21-godišnji pripadnik 1. oklopne brigade poljske vojske preminuo je nakon nekoliko dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: