Svet 0

27.07.2024.

14:00

Tramp će pobediti? Evropo, spremi se da priznaš poraz

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je danas da je vreme na strani politike mira.

Izvor: Tanjug

Tramp će pobediti? Evropo, spremi se da priznaš poraz
EPA-EFE/Zoltan Fischer HANDOUT HUNGARY OUTHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Podeli:

Orban je, u obraćanju na univerzitetu u gradu Baile Tusnad u Rumuniji, rekao da će Evropa, ako se ne preusmeri na politiku mira do novembarskih izbora u SAD, morati to da uradi posle pobede republikanskog kandidata Donalda Trampa, kao i da prizna poraz i sama snosi političke posledice, prenosi agencija MTI.

On je podsetio da je u osnivačkom aktu Evropske unije navedeno "da je cilj Unije da promoviše mir".

"Brisel ne voli kada ono što rade nazivamo proratnom politikom, jer misle da podržavaju rat u interesu mira", rekao je Orban.

Ukazao je takođe da je od početka “mirovne misije” Mađarske, američki državni sekretar razgovarao sa šefom ruske diplomatije, kao i švajcarski ministar spoljnih poslova.

"Istovremeno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nazvao je Donalda Trampa, a šef ukrajinske diplomatije posetio je Peking", naveo je Orban.

Prema njegovoj oceni, iako polako, udaljavamo se od evropske proratne politike u pravcu politike koja se zalaže za mir. Orban je nedavno u okviru, kako je naveo, "mirovne misije", posetio Kijev, Moskvu, Peking, kao i Vašington, gde je učestvovao na samitu NATO-a i razgovarao sa republikanskim kandidatom i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: