Svet 1

27.07.2024.

13:14

Otkrivena taktika: Rusi mame jeftinim dronovima

Rusija je počela da uključuje nove, jeftine dronove u svoje udare dugog dometa na Ukrajinu kako bi pokušala da identifikuje protivvazdušnu odbranu, zabeleži štetu i koristi bespilotne letelice kao mamce.

Izvor: Index.hr

Otkrivena taktika: Rusi mame jeftinim dronovima
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Podeli:

To je rekao ukrajinski vojni špijunski zvaničnik, prenosi Forbs.

Dve nove vrste bespilotnih letelica, koje je Rusija koristila u pet udara bespilotnih letelica u poslednje dve do tri nedelje, uključujući napad u četvrtak, napravljene su od materijala kao što su penasta plastika i šperploča, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Jedan model drona ima kameru i SIM karticu za ukrajinski mobilni telefon za slanje slika nazad ruskoj vojsci. „Oni identifikuju gde su pozicionirane naše mobilne grupe, gde su mitraljezi koji mogu da ih unište. Pokušavaju da dobiju sliku o tome gde se nalazi naša protivvazdušna odbrana“, rekao je Andrij Černjak, portparol vojne obaveštajne agencije.

Rusija prilagođava taktiku

To je još jedan dokaz da Rusija nastoji da prilagodi taktiku i testira novu tehnologiju kako bi stekla prednost tokom svakodnevnih raketnih i dronova napada na ukrajinske gradove i infrastrukturu.

Bespilotne letelice Šahed koje je dizajnirao Iran, koje lete do cilja i detoniraju pri udaru, postale su glavna komponenta ruskih vazdušnih napada od kada su korišćene u prvoj godini ruske invazije punog obima pokrenute u februaru 2022.

Ukrajina, koja od marta poziva Zapad da obezbedi više protivvazdušne odbrane kako bi se odbranila od povećanih ruskih vazdušnih napada na svoje energetske objekte, učinila je sve da prikrije lokacije svojih sistema protivvazdušne odbrane.

Nove ruske dronove sa kamerama ne nose eksploziv, ali veoma podsećaju na obične bespilotne letelice Šahed i lete sa njima u grupama, rekao je Černjak. Još jedan novi tip drona sadrži malo ili nimalo eksplozivnog punjenja i koristi se kao mamac, dodao je on.

Veoma jeftini dronovi

Pošto se praktično ne razlikuje od običnog drona za kopnene napade, još uvek ga treba oboriti i u tom procesu otkriti lokaciju ukrajinskih sistema PVO. On je rekao da novi dronovi verovatno koštaju samo 10.000 dolara svaki uprkos velikom dometu, što ih čini daleko jeftinijim za proizvodnju od raketa protivvazdušne odbrane.

Dronovi mogu da lete i na visini od 1.000 metara, što ih stavlja van dometa mitraljeza i automatskih pušaka, rekao je on.

Ruska invazija na Ukrajinu poslužila je kao poligon za testiranje tehnologije ratovanja dronovima. Obe strane u velikoj meri koriste napadne i izviđačke bespilotne letelice na bojnom polju. Kijev je uložio energiju u domaću proizvodnju bespilotnih letelica kako bi zatvorio jaz između svojih sposobnosti za udare i moskovskih, izvodeći dalekometne udare dronovima na ruske ciljeve, uključujući rafinerije nafte.

Rusija kaže da se njeni vazdušni napadi dugog dometa koriste za vojno degradiranje Ukrajine. Ukrajina kaže da su ruski udari pogodili civilne zgrade i naneli ozbiljnu štetu civilnim energetskim objektima i nove civilne žrtve.

Ruske trupe su zauzele oko 18 odsto ukrajinske teritorije i poslednjih meseci postižu postepeni uspeh na istoku, a linija fronta se proteže na hiljadu kilometara.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: