Svet 54

27.07.2024.

23:43

Rat – dan 885: Novi napadi; Ukrajinski vojnici se masovno predaju; Totalno uništenje

Rat u Ukrajini – 885. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 885: Novi napadi; Ukrajinski vojnici se masovno predaju; Totalno uništenje
Profimedia

Podeli:

Dežurni ruski sistemi PVO tokom novi su presreli i oborili 21 dron iznad teritorije Ruske Federacije – sedam iznad Kurske oblasti, tri iznad Belgorodske, dva iznad Rostovske, jedan iznad Brjanske, jedan iznad Lipecke i sedam iznad Rjazanjske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Završeno

22:20

"Ukrajina gubi dnevno do 2.000 ljudi"

Ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke svakodnevno, rekao je bivši analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal "Danijel Dejvis/ Dip Dajv“.

"Ukrajina gubi dnevno do 2.000 ljudi. Izgube u toku dana jednu brigadu, nemaju neograničene rezervne snage. Samo je u junu, mislim, broj poginulih iznosio 55.000 ljudi. To je užasno, toliko smo skoro ljudi mi izgubili u Vijetnamu za 15-20 godina“, naveo je on.

Vojska Rusije blokira glavne linije snabdevanja na koje su Ukrajinci računali poslednjih deset godina u Donbasu.

Ukrajinska vojska je na ivici totalnog kraha, zaključio je on.
 

20:30

Masovno se predaju

Ukrajinski vojnici se masovno predaju duž čitave linije fronta, rekao je penzionisani pukovnik američke vojske Lorens Vilkerson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks“.

"Čitava vojska se praktično predaje od severa ka jugu“, rekao je on i dodao da Ukrajinci više ne mogu da se odupru ruskom pritisku.

On je dodao da bi posle američkih predsedničkih izbora, možda posle inauguracije, mogli da se dese neki vanredni događaji koji će za posledicu imati krah Volodimira Zelenskog. 
 

17:50

Žestok napad

Dečak star 14 godina poginuo je danas, a 12 osoba je povređeno u ruskom raketnom napadu na gradić Gluhov u Sumskoj oblasti na severoistoku Ukrajine, nedaleko od granice sa Rusijom, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo.

Tužilaštvo je navelo da je među povređenima šestoro dece, prenosi Rojters.

U saopštenju se kaže da su u napadu pogođeni stambeni kompleks, kuće, obrazovna ustanova, prodavnice i automobili. Gluhov se nalazi oko 10 kilometara od granice sa Rusijom.

16:29

Novi poraz Ukrajinaca

Vojnici grupe "Zapad“ porazili su šest brigada Oružanih snaga Ukrajine, teritorijalne odbrane i Nacionalne garde, kao i brigadu specijalnih snaga "Azov“ (teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji). 

15:12

Predalo se 17 ukrajinskih vojnika


U Hersonskoj oblasti dobrovoljno se predalo 17 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

14:41

Rusi zauzeli još jedno mesto

Rusija je danas saopštila da je zauzela još jedno selo u istočnoj Ukrajini, gde njene snage mesecima napreduju, ali sporo.

"Jedinice grupe trupa Centar oslobodile su Lozuvatske", navodi se u dnevnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

To selo je istočno od grada Pokrovska, u sektoru Otčeretine, gde su ruske trupe poslednjih meseci relativno brzo napredovale. Ukrajinskim snagama nedostaju oružje i municija zbog opadanja zapadne pomoći, a zbog spore mobilizacije nedostaju im i vojnici. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je ove nedelje uveravao ;da je Kijev spreman da pregovara o miru s Rusijom, ali samo ako ona to učini u "dobroj veri".

Moskva je ocenila kao "protivrečne" izjave ukrajinskih zvaničnika. Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je Ukrajini da ustupi četiri regiona Rusiji i odustane od ulaska u NATO u zamenu za prekid rata.

12:33

Granatirana naseljena mesta?


Ukrajinske snage granatirale su naseljena mesta na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti i tom prilikom ranjeno je petoro civila, uključujući troje dece, saopštio je izvor upoznat sa situacijom.
 

54 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: