Svet 2

27.07.2024.

8:17

Udar na aerodrom: Uništeni su

Američke i britanske vazduhoplovne snage gađale su aerodrom koji kontrolišu Huti u lučkom gradu Hodejdi kasno u petak, objavili su pro-Huti mediji.

Izvor: Index.hr

Udar na aerodrom: Uništeni su
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI ITALY OUT

Podeli:

"Američko-britanski agresori napali su međunarodni aerodrom Hodejda", izvestila je televizija al-Masirah, koja se smatra glasnikom tog pobunjeničkog pokreta.

Mediji nisu iznosili više detalja o napadima, ali su objavili da je aerodrom gađan nekoliko sati nakon ostrva Kamaran, koje se nalazi na jugu Crvenog mora.

Američka i britanska strana još nisu komentarisale ove navode.

Hodejda je strateški važna luka na Crvenom moru. Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 70 odsto ukupnog uvoza i 80 odsto humanitarne pomoći ulazi u Jemen preko tog grada, zemlje razorene dugim građanskim ratom i posledičnom humanitarnom krizom, piše agencija dpa.

Huti već mesecima napadaju trgovačke brodove u Crvenom moru, zahtevajući prekid ofanzive Izraela u pojasu Gaze. Američke i britanske snage odgovaraju na napade na vojne položaje Hutija u toj zemlji.

Izrael je takođe gađao lučki grad 20. jula, dan nakon što su Huti napali Tel Aviv dronom i pogodili stambenu zgradu, ubivši jednu osobu. Jemenski pobunjenici su najavili da će nastaviti da gađaju Izrael, sa naglaskom na njegovoj infrastrukturi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: