Svet 0

26.07.2024.

22:14

Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima

Američki predsednik Džo Bajden i jordanski kralj Abdulah razgovarali su danas o naporima da se obezbedi prekid vatre u Pojasu Gaze i sporazum o taocima, saopštili su predstavnici dva lidera.

Izvor: Tanjug

Džo Bajden i kralj Abdulah razgovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima
Profimedia

Podeli:

Bela kuća je u saopštenju navela da je Bajden obavestio kralja Abdulaha o ''pripremama za povećanje humanitarne pomoći tokom perioda prekida vatre“, prenosi Rojters.

Oni su takođe razgovarali o reformama Palestinske samouprave (PA) na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i o tome da se palestinskim vlastima obezbedi pristup prihodima, saopštila je Bela kuća. Jordanska kraljevska palata saopštila je da su dvojica lidera razgovarala o ''opasnim dešavanjima u Gazi''.

Kralj Abdulah je ponovo potvrdio "važnu ulogu SAD u stvaranju političkog horizonta za postizanje pravednog i trajnog mira na osnovu rešenja o dve države", navodi se u saopštenju palate. Istovremeno, Bajden je danas najavio da će Bela kuća ponuditi osiguranje od deportacije i radne dozvole za oko 11.500 državljana Libana koji se već nalaze u SAD, zbog sukoba između Izraela i Hezbolaha u južnom Libanu.

Ova mera, prema ovlašćenju poznatom kao odloženi prinudni odlazak, omogućiće libanskim državljanima da ostanu u SAD 18 meseci i mogu se obnoviti.

To saopštenje dolazi nakon što je potpredsednica Kamala Haris u četvrtak izvršila pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da pomogne u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Gazi koji bi ublažio patnje palestinskih civila. Američka predstavnica Debi Dingel, demokrata iz Mičigena, koji je dom libanskih Amerikanaca u Detroitu, pozdravila je ovaj potez i procenila da će obuhvatiti 11.500 ljudi.

''Mičigen je dom mnogih libanskih Amerikanaca koji nastavljaju da gledaju kako njihove porodice pate dok se Liban suočava sa ekonomskom, političkom i finansijskom katastrofom bez presedana“, rekla je ona u saopštenju.

Bivši predsednik Donald Tramp je, sa druge stane, obećao masovne deportacije ako bude ponovo izabran. U borbama u Libanu poginulo je više od 100 civila i više od 300 boraca Hezbolaha, prema podacima Rojtersa.

Na izraelskoj strani ubijeno je 10 izraelskih civila, strani poljoprivredni radnik i 20 izraelskih vojnika. Desetine hiljada je evakuisano sa obe strane granice, navodi britanska agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: