Svet 6

26.07.2024.

14:36

Haos u Turskoj: Otkriven dron pun eksploziva kod Istanbula, grb otkrio čiji je

Turska mornarica presrela je pomorski dron u Crnom moru kod Istanbula, saopštile su vlasti, a mediji izveštavaju da je sadržao eksploziv i da bi mogao biti ukrajinski.

Izvor: turkishminute

Haos u Turskoj: Otkriven dron pun eksploziva kod Istanbula, grb otkrio čiji je
Shutterstock/Sergey Dzyuba

Podeli:

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine brojne mine za koje se sumnja da su isplivale iz zone sukoba primećene su kod turske obale.

Bespilotnu letelicu, dimenzija tri metra dužine i širine jednog metra, "za koju se veruje da je došla iz severnog Crnog mora, obezbeđivali su timovi turske mornarice", navodi se u saopštenju istanbulske policije.

Državno tužilaštvo je otvorilo istragu.

Turski televizijski kanal NTV javio je da je podvodni dron bio napunjen eksplozivom i rečeno je da bi mogao da pripada Ukrajini.

Turske vlasti nisu potvrdile prisustvo eksploziva, niti poreklo drona.

Međutim, žuto-zeleni amblem za koji se veruje da pripada ukrajinskom lancu benzinskih stanica OKKO bio je jasno vidljiv na prednjoj strani letelice.

Kompanija je popularna u ukrajinskoj vojsci zbog svojih donacija oružanim snagama.

U januaru su članice NATO-a: Turska, Bugarska i Rumunija potpisale sporazum o deminiranju Crnog mora tokom ruskog rata u Ukrajini.

Od ruske invazije na Ukrajinu, obe strane u sukobu postavile su morske mine kako bi zaštitile svoje obale.

Neke mine su isplivale u vode tri zemlje NATO-a, ugrožavajući brodarstvo i komplikujući napore Ukrajine da probije rusku pomorsku blokadu.

Krajem decembra teretni brod pod zastavom Paname koji je krenuo ka ukrajinskoj luci za utovar žitarica udario je u rusku minu u Crnom moru. U incidentu su povređena dva mornara, saopštile su ukrajinske vlasti.
 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: