Svet 0

26.07.2024.

11:38

"Postao je čudovište"; Suočavaju se sa katastrofom, doslovno... FOTO/VIDEO

Masovni požari uništili su skoro polovinu istorijskog kanadskog grada Džaspera, rekli su zvaničnici, a požari su i dalje van kontrole.

Izvor: Index.hr

"Postao je čudovište"; Suočavaju se sa katastrofom, doslovno... FOTO/VIDEO
EPA-EFE/STRINGER

Podeli:

Vatrogasci pokušavaju da spasu što više zgrada, piše Bi-Bi-Si.

Ulice Džaspera u zapadnoj Kanadi su sravnjene sa zemljom, a ono što su nekada bile kuće sada su tinjajuće ruševine.

Ljudskih žrtava nema, a oko 20.000 turista i 5.000 stanovnika napustilo je planinsko područje u provinciji Alberta, koje je decenijama izuzetno popularno među turistima.

Tokom jučerašnje konferencije za novinare, premijer Alberte Danijel Smit je rekla da je "potencijalno 30 do 50 odsto struktura uništeno".

"Ne može se poreći da je ovo najgora noćna mora bilo koje zajednice", rekla je ona, dodajući da je Nacionalni park Džasper "izvor ponosa" za mnoge generacije.

Inače, park i obližnji nacionalni park Banf svake godine poseti oko 2,5 miliona ljudi. Reporter Bi-Bi-Sija bio je u Nacionalnom parku Džasper kada su izbili požari.

Vozila se celu noć sa mužem i ćerkom da napusti grad.

"Nebo je postalo tamnocrveno, a onda je duvao vetar, počela je jaka kiša i gromovi", opisala je ona.

"Mi smo jedni od poslednjih putnika koji su videli lepotu Džaspera. Proći će mnogo vremena dok se ne oporavi. To je izuzetno poražavajuće za sve i slama mi srce", rekla je ona.

Plamen  je postao čudovište

Stotine vatrogasaca iz celog sveta angažovano je da pomognu u gašenju požara. Njihov primarni cilj je obuzdavanje plamena koji je zahvatio grad sa dve strane.

Pjer Martel, direktor nacionalnog programa za upravljanje požarima, rekao je da je požar izazvala grmljavina i da je eskalirao prekjuče jer ga je širio jak vetar.

"Postao je čudovište", rekao je.

Plamen je na nekim mestima dostigao visinu od 100 metara, rekao je zvaničnik.

Majk Elis, ministar javne bezbednosti Alberte, rekao je da je požar bio pet kilometara od Džaspera, a da je zbog vetra trebalo manje od 30 minuta da stigne do grada.

"Svaki vatrogasac će vam reći da možete vrlo malo ili ništa da uradite kada na vas naiđe zid vatre", rekao je on.

Džastin Trudo, kanadski premijer, zahvalio je hitnim službama na njihovom reagovanju na požare.

"Dok srceparajuće slike izranjaju iz Džaspera, želim da se zahvalim hrabrim prvacima koji su trenutno u Alberti, bore se da spasu svaki dom koji mogu", rekao je on.

Inače, prošle godine u Alberti je od marta do oktobra izgorelo rekordnih 2,2 miliona hektara. Izvan Alberte, više od 45 aktivnih požara gori u Britanskoj Kolumbiji, a požari su aktivni i u Kaliforniji, Oregonu, Vašingtonu, Montani i američkoj državi Juta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: