Svet 2

26.07.2024.

9:09

Amerika i saveznici: Napadnuti smo, pokrali su nam sve tajne

Severnokorejski hakeri sproveli su globalnu kampanju sajber špijunaže u nastojanju da ukradu poverljive vojne tajne kako bi podržali zabranjeni program nuklearnog oružja Pjongjanga, saopštile su Sjedinjene Države, Velika Britanija i Južna Koreja.

Izvor: asiaone

Amerika i saveznici: Napadnuti smo, pokrali su nam sve tajne
Shutterstock/Rawpixel.com

Podeli:

Veruje se da su hakeri, koje su istraživači sajber bezbednosti nazvali Anadriel ili APT45, deo severnokorejske obaveštajne agencije poznate kao Generalni biro za izviđanje, entiteta koji su SAD sankcionisale 2015.

Sajber jedinica je ciljala ili provalila kompjuterske sisteme u širok spektar odbrambenih ili inženjerskih firmi, uključujući proizvođače tenkova, podmornica, mornaričkih plovila, borbenih aviona i raketnih i radarskih sistema, navodi se u savetodavcu.

Među žrtvama u SAD su i Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (Nasa), vazduhoplovna baza Rendolf u Teksasu i vazduhoplovna baza Robins u Džordžiji, saopštili su u četvrtak zvaničnici FBI i američkog Ministarstva pravde.

U napadu na Nasu u februaru 2022., hakeri su koristili skriptu za malver da bi dobili neovlašćeni pristup njenom kompjuterskom sistemu tokom tri meseca, tvrde američki tužioci. Izvučeno je preko 17 gigabajta neklasifikovanih podataka.

"Autorske agencije veruju da grupa i sajber tehnike i dalje predstavljaju stalnu pretnju različitim industrijskim sektorima širom sveta, uključujući, ali ne ograničavajući se na entitete u njihovim zemljama, kao i u Japanu i Indiji", navodi se u izveštaju.

Međunarodno izolovana Severna Koreja, formalno poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), ima dugu istoriju korišćenja tajnih hakerskih timova za krađu osetljivih vojnih informacija.

Da bi finansirali svoje operacije, hakeri su koristili ransomvare da ciljaju američke bolnice i zdravstvene kompanije, tvrde američki zvaničnici.

U četvrtak je američko ministarstvo pravde saopštilo da je optužilo jednog osumnjičenog, Rim Džong-hjoka, za zaveru za pristup kompjuterskim mrežama u Sjedinjenim Državama i pranje novca.

Jedan od incidenata ransomvare-a za koji se Rim tereti uključivao je hakovanje u maju 2021. bolnice u Kanzasu koja je platila otkup nakon što su hakeri šifrovali četiri njena kompjuterska servera.

Bolnica je platila bitkoinima, koji su prebačeni u kinesku banku, a zatim podignuti sa bankomata u Dandongu u Kini, pored mosta kinesko-korejskog prijateljstva koji povezuje grad sa Sinuiju u Severnoj Koreji, navodi se u optužnici.

FBI je saopštio da nudi nagradu od do 10 miliona američkih dolara (13,42 miliona dolara) za informacije koje bi dovele do Rimovog hapšenja. Veruje se da je u Severnoj Koreji.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: