Svet 8

26.07.2024.

9:24

Zapad budno prati: Rusi razmeštaju "ubice tenkova" i moćne Vihore VIDEO

Stručnjaci predviđaju značajan porast u razmeštanju ruskih jurišnih helikoptera Ka-52 Aligator na ukrajinskom ratištu do kraja godine.

Izvor: bulgarianmilitary

Zapad budno prati: Rusi razmeštaju "ubice tenkova" i moćne Vihore VIDEO
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Kao odgovor na najnoviju evropsku isporuku 14 tenkova Leopard 2A4 Kijevu, Rusija pojačava svoju igru sa još "ubica tenkova".

Konkretno, fokus je na povećanju broja vazdušnih protivtenkovskih raketa 9K121 Vikhr.

Nešnal Interest se usredsredio na ovaj porast ruskog raspoređivanja raketa. Oni napominju da ovaj potez označava strateški pomak u tekućem sukobu.

"Sa obe strane koje se u velikoj meri oslanjaju na napredno protivtenkovsko oružje i bespilotne letelice, ruska proširena upotreba projektila Vihor naglašava njenu strategiju razvoja", primetio je list.

Prema izveštaju ruskog državnog medija TASS, Rostec, vojni konglomerat, tvrdi da raketa Vihor nudi "fenomenalnu preciznost udara", u suštini garantujući "jedan projektil, jedan cilj uništen".

Proizvedena u kompaniji Kalašnjikov, ova municija se može lansirati iz jurišnog helikoptera Ka-52 Aligator, a uskoro će i helikopter Mi-28N biti nadograđen da nosi Vihr-1.

"Ove rakete su efikasne 24 sata i u nepovoljnim vremenskim uslovima. Uloga Vihora u specijalnoj vojnoj operaciji se povećava. Koristi se za uništavanje skrivenog i pokretnog oklopa, kao i za gađanje ukrajinskih vatrenih tačaka i dobro zaštićenih položaja", saopštio je Rostec.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: