Svet 15

26.07.2024.

23:48

Rat – dan 884: Zarobljeni su; Zelenski očajan; Novi poraz ukrajinske vojske

Rat u Ukrajini – 884. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 884: Zarobljeni su; Zelenski očajan; Novi poraz ukrajinske vojske
Profimedia

Podeli:

Na Krimu je proglašena vazdušna opasnost, a eksplozije su se čule u Novofedorivki, u oblasti Okunivka i Simferopolju.

Prijavljen je požar na aerodromu Saki u Novofedorivci, gde su se čule i detonacija municije.

Završeno

22:20

Iznad Brjanske oblasti tokom večeri oborena su dva ukrajinska drona, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.
 

19:42

Smrtonosni dani za Ukrajince

Ukrajinska vojska dnevno gubi dve hiljade vojnika, rekao je bivši savetnik Pentagona Daglas Mekgregor.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trpi poraze kako na frontu tako i u pozadini jer im uništavaju i tehniku i ljudstvo.
 

18:35

Su-27 podignut iznad Crnog mora zbog aviona britanskog ratnog vazduhoplovstva

Lovac Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije presreo je strateški izviđački avion RC-135 i dva prateća lovca Tajfun britanskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Dvadeset šestog jula ruska sredstva kontrole vazdušnog prostora nad Crnim morem otkrila su vazdušne ciljeve koji se približavaju državnoj granici Ruske Federacije. Da bi sprečili narušavanje državne granice Ruske Federacije, snage protivvaudušne odbrane podigle su lovca Su-27", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski lovac je identifikovao vazdušne ciljeve kao strateški izviđački avion RC-135 i dva lovca Tajfun Kraljevskog vazduhoplovstva, stoji u saopštenju.

17:25

Proboj ka Kupjansku se nastavlja

Ruska vojska se polako ali sigurno probija ka Kupjansku u Harkovskoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije te oblasti Vitalij Gančev.

"Pod kontrolom je nekoliko naselja duž puta između Kupjanska i Svatova, oslobađa se put između ta dva mesta“, rekao je Gančev novinarima.

16:34

Podoljak: Odluka Ukrajine da obustavi tranzit ruske nafte nema veze sa ucenama

Nedavna odluka Ukrajine da obustavi tranzit ruske nafte u Mađarsku i Slovačku nije imala nikakve veze sa ucenama, rekao je danas za Rojters pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Podoljak je rekao da Mađarska i Slovačka "ne rade na promovisanju mira u Ukrajini i insistiraju samo na ustupcima Rusiji".

Kabinet mađarskog premijera Viktora Orbana ranije danas je saopštio da zaustavljanjem isporuke nafte Ukrajina ucenjuje Mađarsku i Slovačku, jer te zemlje nastoje da se sukob reši mirnim putem.

14:46

Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije

▪ Oružane snage Rusije tokom protekle nedelje izvele su 33 napada visoko preciznim oružjem i dronovima na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine i energetskim objektima koji ih napajaju.

▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su do 13.825 vojnika za nedelju dana u svim pravcima specijalne operacije.

▪Ruske PVO snage su za nedelju dana oborile ukrajinski helikopter Mi-8 i 623 drona;

▪Južna grupa trupa je oslobodila Ivano-Darjevku u DNR i poboljšala položaj duž linije fronta;

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su do 800 vojnika za nedelju usled delovanja grupe trupa "Dnjepar";

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su do 4.640 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga za nedelju dana;

▪Za nedelju dana grupa "Sever" je uništila devet protivničkih jedinica, odbila je 21 kontranapad, a gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose 1.385 vojnika;

▪Jedinice grupe "Centar" su tokom nedelje poboljšale svoj taktički položaj i nanele poraz jurišnoj brigadi "Ljut";

▪Grupa "Istok" je za nedelju dana zauzela povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 835 vojnika i dva tenka;

▪ Za nedelju dana predala su se 63 ukrajinska vojnika;

▪Za nedelju dana Oružane snage Ukrajine izgubile su do 2.525 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Centar", kao i dva tenka "abrams";

▪Grupa "Zapad" Oružanih snaga Rusije oslobodila je naselja Rozovka u LNR i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti i zauzela povoljnije položaje;

▪Ruske oružane snage uništile su za nedelju dana dva lansera "hajmars", sedam sistema "grad", dva PVO sistema "patriot", dva raketna bacača S-300 Oružanih snaga Ukrajine;

▪Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti ruske grupe "Zapad" izgubile su do 3.640 vojnika, četiri tenka, uključujući i "leopard".
 

13:56

Potvrđeno: Udarili su

Jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, u saradnji sa ostalim komponentama Odbrambenih snaga, napale su tokom noći aerodrom Saki na privremeno okupiranom Krimu, objavio je na Fejsbuku Generalštab 

"Jedinice raketnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, u saradnji sa ostalim komponentama odbrambenih snaga, u okviru jedinstvenog plana, nanele su noćas udar na aerodrom Saki na privremeno okupiranom Krimu. Ovo je jedan od operativnih aerodroma koje Rusija koristi za kontrolu vazdušnog prostora, posebno voda Crnog mora, i izvođenja vazdušnih udara na ukrajinsku teritoriju", navodi  Generalštab.

13:04

Ukrajinci napali vazdušnu bazu Saki na Krimu

13:02

EU danas prebacuje Ukrajini 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine

EU će danas prebaciti Ukrajini 1,5 milijardi evra prihoda od zamrznute ruske imovine, izjavila je predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: