Svet 0

12.03.2024.

14:55

Danci tuže policiju i ministarstvo spoljnih poslova zbog izvoza oružja u Izrael

Nekoliko nevladinih organizacija u Danskoj podnelo je tužbe protiv danske policije i ministarstva spoljnih poslova kako bi se zaustavio izvoz oružja u Izrael.

Izvor: Tanjug

Danci tuže policiju i ministarstvo spoljnih poslova zbog izvoza oružja u Izrael
Profimedia

Podeli:

Oksfam Danska, Amnesti internešenal Danska, Melemfolkeligt Samvirke (Action Aid Danska) i palestinska organizacija za ljudska prava Al-Hak uključeni su u tužbu, navodi se u saopštenju za javnosti, prenosi Al Džazira.

"Postoji jasan rizik da će oružje i vojna oprema koju Danska direktno i indirektno izvozi u Izrael biti korišćeni za izvršenje teških zločina nad civilima u Gazi. Čineći to danske vlasti krše međunarodna pravila o trgovini oružjem i rizikuju da postanu saučesnik u kršenju međunarodnog humanitarnog prava, uključujući izvršenje ratnih zločina i verovatno genocida", navodi se, između ostalog, u saopštenju podnosilaca tužbe.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: