Svet 9

12.03.2024.

14:42

Iskander vs HIMARS: Pogodak, promašaj ili - replika VIDEO

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak za koji tvrdi da prikazuje uništenje američkog sistema HIMARS.

Izvor: bulgarianmilitary

Iskander vs HIMARS: Pogodak, promašaj ili - replika VIDEO
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Sudeći po snimku, izgleda kao da je HIMARS MLRS, koji su Sjedinjene Države isporučile Ukrajini, možda pretrpeo određenu štetu, ali da nije u potpunosti uništen.

Ova tvrdnja se pojavljuje nakon najave ruskog Ministarstva odbrane pre četiri dana u vezi sa uništavanjem prvog HIMARS-a u Ukrajini.

Danas je isti autoritet proglasio uništenje drugog HIMARS-a, potkrepljujući ovu tvrdnju video snimkom.

Zanimljivo da se na snimku vidi upadljivo veliki "prazan prostor" koji pogađa ruski projektil.

Oružje koje se koristi zagašanje HIMARS-a je ruska balistička raketa Iskander.

Ono što se ističe na snimku je otvorena lokacija HIMARS-a, lišena bilo kakvog prirodnog pokrivača poput lišća, brda ili čak peščanih izgradnji za zaštitu.

Suprotno dramatičnom krešendu snimka, projektil detonira najmanje 20 metara od ciljane mete. Nedostaju definitivni dokazi o tome da li je HIMARS uništen.

Stručnjaci razmatraju dva faktora. Prvo, vidljivi domet čini veoma malo verovatnim da Iskanderova podmunicija u potpunosti neutrališe američki sistem. Drugo, prema nezavisnim analitičarima, HIMARS je možda pretrpeo štetu, ali je zadržao svoj operativni status.

Zanimljivo je da posebna grupa posmatrača uvodi zanimljivu mogućnost: to možda nije bio pravi HIMARS u videu, već samo ubedljiva replika.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: