Svet 10

25.07.2024.

23:46

Rat – dan 883: Uzbuna; Poleteli bombarderi; Oglasio se Zelenski

Rat u Ukrajini – 883. dan.

Izvor: B92

Rat – dan 883: Uzbuna; Poleteli bombarderi; Oglasio se Zelenski
Profimedia

Podeli:

Posle razgovora s kolegom Vangom Jijem u Pekingu, šef ukrajinske diplomatije Dimitro Kuleba kaže da je Kijev spreman na pregovore s Moskvom.

Kremlj odgovara da se čini da je "nagoveštaj Ukrajine o pregovorima u skladu sa stavom Rusije, ali je potrebno više detalja".

Završeno

23:08

Ukrajina odbila da učestvuje u SB UN

Ukrajina je odbila da učestvuje na sastanku Saveta bezbednosti UN kojim predsedava Rusija, a koji je Moskva sazvala danas kako bi "osudila" zapadnu vojnu pomoć Kijevu za suprotstavljanje ruskoj agresiji.

"Delegacija Ukrajine je potvrdila svoj principijelni stav u vezi sa nelegitimnošću Ruske Federacije koja zauzima stalno mesto Sovjetskog Saveza u Savetu bezbednosti.

Dakle, Rusija nema pravo, ni sa pravne ni sa moralne tačke gledišta, da obavlja funkcije predsedavajućeg Saveta bezbednosti", saopštila je ukrajinska diplomatska misija, prenosi Ukrinform. Kako se navodi, ukrajinska delegacija neće učestvovati na sastancima Saveta bezbednosti pod predsedavanjem Rusije.

23:07

Uzbuna u Harkovu već dva dana

Vazdušna opasnost u Harkovu i Harkovskoj oblasti traje rekordno - više od dva dana, piše ukrajinski portal "Strana".

22:32

Bivši gradonačelnik Umana poginuo na frontu

U Donjeckoj oblasti preminuo je bivši gradonačelnik Umana, Čerkaske oblasti, Aleksandar Cebrij .

Ovo je objavila njegova supruga Natalija na stranici branioca na društvenoj mreži Fejsbuk.

22:32

Od početka dana 103 borbena okršaja

"Od početka dana odigrala su se ukupno 103 borbena okršaja. Neprijatelj je najaktivniji u oblasni Pokrovsk, a povećan je i broj ofanzivnih napada na Kurahovo i Vremovk", navodi se u saopštenju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajne.

22:31

Zelenski: Strani fondovi su počeli značajno da rade u odbrambenoj proizvodnji

"Strani fondovi su počeli da rade u odbrambenoj industriji Ukrajine na realan i vidljiv način, i to je veliko dostignuće", naveo Zelenski u video poruci, prenosi Ukrinform.

22:31

Nebenzja: Ukrajina nije pozvana na sastanak Saveta bezbednosti UN, uprkos predlogu Ruske Federacije

Predstavnici Ukrajine i EU nisu pozvani na sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o pitanju isporuke zapadnog oružja Kijevu, uprkos odgovarajućem predlogu Rusije, saopštio je stalni predstavnik Ruske Federacije Vasilij Nebenzja.

Kako je podsetio diplomata, Kijev je početkom meseca uputio zahtev za učešće na sastanku, ali je to učinio pogrešno i primljen je samo na zahtev Vašingtona.

"Rusija je ovog puta odlučila da svoje kolege iz Ukrajine oslobodi potrebe da pripreme i pošalju zahtev za učešće na sastanku, pošto imaju problema da ga formalizuju u formi kako to sugeriše ustaljena praksa", naveo je Nebenzja.

22:30

Šest bombardera poletelo je sa aerodroma Olenja u Rusiji

U Rusiji su sa aerodroma Olenja poletela tri aviona Tu-95 i tri Tu-22, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine, a preneo Ukrinform.

21:18

Veliki napad na DNR; među ranjenima i dete

Dve osobe su poginule, a osam je ranjeno u ukrajinskom napadu na DNR, rekao je lider republike Denis Pušilin. Među ranjenima je i dete.
 

20:10

Predsednik Češke: Bez učešća Rusije i Kine nemogući su pregovori o ratu u Ukrajini

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da bi bilo nemoguće voditi pregovore o okončanju rata u Ukrajini bez Rusije i Kine.

"Kina mora da preuzme veću odgovornost za mirovno rešenje, na osnovu pravila, a ne na osnovu toga ko ima značajnije oružane snage ili ekonomsku moć", rekao je češki lider za agenciju ČTK, prenosi Radio Prag International.

Prema njegovim rečima, razvoj događaja će biti povezan sa rezultatima predstojećih izbora u značajnim zemljama sveta, pre svega predsedničkih izbora u SAD.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: