Svet 0

24.07.2024.

23:43

Doneta odluka: Odloženo pokretanje pregovora o primirju

Dolazak izraelske delegacije u okviru aktivnosti namenjenih ponovnom pokretanju pregovora o primirju u pojasu Gaze uz oslobađanje talaca odložen je, rekao je danas jedan izvor blizak pregovorima.

Izvor: Beta

Doneta odluka: Odloženo pokretanje pregovora o primirju
Profimedia

Podeli:

Sastanci su trebali da se održe u četvrtak i odloženi su za početak naredne nedelje, rekao je taj izvor koji nije želeo da mu se navede ime. Nije rekao razlog za odlaganje.

Katar, Egipat i SAD mesecima ulažu diskretne napore da dogovore primirje u ratu između Izraela i Hamasa, povezano sa oslobađanjem talaca koji se drže u pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Nedavni pregovori doveli su do okvirnog predloga, koji je krajem maja predstavio američki predsednik Džo Bajden rekavši da se radi o izraelskom predlogu. 

Izraelska delegacija trebalo je da se sastane sa katarskim premijerom Mohamedom ben Abdelrahmanom al Tanijem i razgovara o novim izraelskim zahtevima, rekao je u ponedeljak isti izvor navodeći konkretno povratak raseljenih civila na sever pojasa Gaze. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu došao je u ponedeljak u Vašington, danas govori pred američkim Kongresom, a sutra će se sastati sa Bajdenom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: