Svet 0

24.07.2024.

18:08

Netanjahu smiruje tenziju: Nema promene politike prema svetim mestima u Jerusalimu

Nakon što je izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir izjavio da će Jevreji od sada moći da se mole na Hramovnoj gori u Jerusalimu, što bi moglo da izazove dodatnu nestabilnost u regionu, oglasio se izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Izvor: Tanjug

Netanjahu smiruje tenziju: Nema promene politike prema svetim mestima u Jerusalimu
Tanjug/Shaul Golan/Pool Photo via AP

Podeli:

On je poručio istog dana iz Vašingtona, gde se nalazi u zvaničnoj posteti, da nije bilo promene politike prema svetim mestima u Jerusalimu.

"Izraelska politika održavanja statusa kvo na Hramovnoj gori se nije promenila i neće se promeniti", saopšteno je iz Netanjahuovog kabineta iz Vašingtona, nekoliko sati pre nego što će se izraelski premijer obratiti američkom Kongresu, prenosi Rojters.

Ranije danas, ministar za nacionalnu bezbednost, ultra desničar Itamar Ben-Gvir, rekao je u parlamentu: "Ja sam politički ešalon i politički ešalon dozvoljava Jevrejima da se mole na Hramovnoj gori".

U ovom verskom kompleksu u starom delu Jerusalima nalazi se treća najznačajnija muslimanska svetinja, džamija Al-Aksa, ali i jevrejske i hrišćanske svetinje.

Po osetljivom, decenijama starom dogovoru sa muslimanskim vlastima, Izrael dozvoljava Jevrejima da posećuju ovo mesto, ali pod uslovom da se suzdrže od molitve.

Ovaj lokalitet je u srcu izraelsko-palestinskog konflikta, a predlozi da Izrael može izmeniti pravila u vezi sa religijskim obredima na Hramovnoj gori u prošlosti su dovodili do nasilja.

Na izjavu Ben-Gvira, reagovao je i izraelski ministar odbrane Joav Galant rekavši: "U izraelskoj vladi sedi piroman koji pokušava da zapali Bliski istok".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: