Svet 3

24.07.2024.

17:38

Uhapšen Rus u Francuskoj: Planirao teroristički napad tokom Olimpijskih igara?

Ruski kuvar koji živi u Francuskoj 14 godina uhapšen je pod sumnjom da je planirao zaveru sa stranom silom, u nameri da izvede "velike" akte "destabilizacije" tokom Olimpijskih igara u Parizu.

Izvor: Blic.rs

Uhapšen Rus u Francuskoj: Planirao teroristički napad tokom Olimpijskih igara?
EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Podeli:

Ovaj 40-godišnji muškarac uhapšen je tokom racije u njegovom stanu u centru Pariza u nedelju, gde je navodno pronađen dokument povezan sa elitnom ruskom specijalnom jedinicom koja deluje pod komandom FSB-a, naslednikom KGB-a.

Pokrenuta je sudska istraga o optužbama za razmenu "obaveštajnih podataka sa stranom silom u cilju izazivanja neprijateljstava u Francuskoj", zločin za koji se kažnjava 30 godina zatvora. Veruje se da navodna zavera nije bila povezana sa terorizmom, prenosi "Gardijan".

Čovek, koji nije imenovan, optužen je za ovu optužbu istog dana i određen mu je pritvor.

Ambiciozna ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu biće održana na obalama Sene u petak uveče i dugo postoji zabrinutost da bi Rusija mogla da pokuša da se meša u događaje.

Tužioci u Parizu rekli su da je pretres stana ruskog državljanina izvršen na zahtev francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Učestvovao u ruskim kulinarskim rijalitijima

Prema brifinzima datim francuskim medijima, agenti su pronašli dokaze koji sugerišu da je čovek pripremao "projekat velikih razmera" koji je mogao imati "ozbiljne" posledice tokom tri nedelje Igara.

Francuski list "Le Mond" izvestio je da su obaveštajne službe pre dva meseca prisluškivale razgovor između te osobe i rukovodioca ruskih obaveštajnih službi u kojem je osumnjičeni izjavio da će "Francuzi imati ceremoniju otvaranja kakva nije bila nikada pre".

Nisu dati nikakvi detalji o prirodi navodne zavere da se destabilizuju Igre.

List je objavio da je pritvoreni muškarac u Parizu bio obučen za kuvara i da je učestvovao u ruskim rijaliti i kulinarskim emisijama. On je sebe u biografiji opisao kao "privatnog kuvara".

Službe ga pratile mesecima

Prvi put je stigao u Francusku 2010. godine i proveo neko vreme u Kurševelu, skijalištu popularnom među ruskom elitom, gde je radio u restoranu sa Mišelinovom zvezdicom, pre nego što je otišao u Pariz 2012. godine.

Prema imejlovima iz septembra 2012, koje je video "Le Mond", osumnjičeni je rekao svojoj gazdarici, koju list naziva Vivijan, da se vraća u Moskvu da radi kao zvaničnik u ruskoj vladi. Ali on je učestvovao u danu građanske obuke, obaveznom koraku integracije u Francuskoj, u aprilu 2013.

Obaveštajne službe su ga pratile mesecima. Oni su se javili na njegov navodni telefonski poziv svom pomoćniku u maju u vreme kada se vraćao iz Istanbula u Pariz.

Propustio je let zbog prekomerne konzumacije alkohola i umesto toga se vratio preko Bugarske, nakon čega je praćen razgovor o ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, navodi "Le Mond".

U nedelju u 6 ujutro, policajci iz elitne „istraživačke i interventne brigade (BRI), koju je pozvala Generalna direkcija za unutrašnju bezbednost, upali su u kuću osumnjičenog u ulici Sent Deni na desnoj obali Sene. Tvrdi se da je policija među njegovim stvarima pronašla "dokumente od diplomatskog interesa".

Upozorenje da Rusija planira destabiliziciju

Prošlog meseca Majkrosoft je saopštio da Rusija nastoji da potkopa Olimpijske igre stvaranjem lažnih veb-sajtova koji repliciraju autentične francuske medije i upotrebom veštačke inteligencije da podstakne zabrinutost zbog nasilja i terorizma.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je ove nedelje da su vlasti pregledale preko milion ljudi uoči utakmica.

"Ovde smo da osiguramo da se sport ne koristi za špijunažu, sajber napade ili da kritikujemo, a ponekad čak i lažemo o Francuskoj i Francuzima," rekao je Darmanin.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: